13 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

Építs egészséges önbizalmat

2021. március 07.
77.0791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Sokan egyetértenek abban, hogy manapság csak azoknak áll a világ, akik kellő önbizalommal rendelkeznek. Ez talán igaz is, csakhogy sajnálatos módon senki sem születik úgy, hogy rögtön végtelen önbizalma legyen, így sajnos ezt sokaknak gyakorlatilag tanulnia kell. Merthogy hangozzék bármennyire őrülten is, az önbizalom kérdése, illetve gyakorlása tanulható tudás, pontosabban az, ha legalább magabiztosnak tudjuk mutatni magunkat, lévén ezzel már sokat nyerhetünk. Hogy miként építsük ezt fel?


Keress hozzá megfelelő szakirodalmat

Rengeteg szerző, főként pszichológusok és terapeuták foglalkoztak már azzal, hogy miként kell egészséges önbizalmat építenünk? Tengernyi könyv és tanulmány szól erről, így érdemes lehet megismerkedni néhánnyal annak érdekében, hogy legalább az alapokat elsajátítsuk. Ne feledjük el: konkrét megoldást sehol nem adnak majd a kezünkbe, ergo munka nélkül biztosan nem hullik eredmény az ölünkbe, azonban léteznek olyan módszerek, trükkök és praktikák, melyek az ajtókat megnyithatják előttünk, az alapokat lefektethetik számunkra, a többi pedig rajtunk múlik majd.

Építs egészséges önbizalmat - 2. kép

Elengedhetetlen az inspiráció

Minden tanulás alapja, hogy kellő inspirációval rendelkezzünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legyen egy olyan cél a szemünk előtt, amiért érdemes lehet változtatni. Ezzel bizony ki kell lépnünk a komfortzónánkból, mondhatni kellemetlenségekkel is járhat az egész folyamat, de megéri. Olyan ez, mint a fogyás. Legyen egy célunk, például önbizalmat szerezni azért, hogy kilépjünk egy rossz kapcsolatból vagy tovább álljunk egy rossz munkahelyről. Higgyünk benne, legyen inspirációnk azért, hogy mindezt megtegyük.

Az önbizalom kulcsa, hogy kibéküljünk magunkkal

Persze az önbizalom sok esetben nemcsak azért szükséges, hogy változtatni tudjunk, gyakran ahhoz is kell, hogy meg merjünk jelenni valahol, esetleg fel merjünk venni egy merészebben ruhát, esetleg szóba merjünk állni olyan emberekkel, akikkel korábban nem mertünk. Hogy mindezt meg merjük tenni, ahhoz elengedhetetlen lesz elfogadni magunkat. Az önmagunkkal való kibékülés minden esetben az önbizalom alapja. Nagyon fontos például elfogadni az alkatunkat, a magasságunkat, hogy nekünk nincs olyan arcunk vagy felépítésünk, mint egy modellnek a címlapokon, de ettől mi még ugyanolyan értékesek vagyunk. Ha ezt rendbe rakjuk, az önbizalom gyakorlatilag magától felépül majd bennünk.

Építs egészséges önbizalmat - 3. kép

Végülis mit veszíthetünk?

Ez egy rendkívül fontos kérdés, ha önbizalomról van szó. hiszen nem lehet elégszer feltenni magunknak, hogy végülis mit veszíthetünk? Ha ugyanis ezt mindig megkérdőjelezzük, akkor olyan dolgokat is be merünk majd vállalni az életben, amihez normál esetben önbizalom kellene. Vegyünk példának egy csinos férfit, akit nem merünk megszólítani már hónapok óta. Tegyük fel magunknak a kérdést: mit veszíthetünk? Ugye, hogy semmit? Csak nyerhetünk, hiszen legalább tudjuk, hogy mi lesz belőle vagy mi nem lesz belőle, így elmerülhetünk a dologban, esetleg tovább léphetünk. Jegyezzük meg ezt a kérdést!
2 hozzászólás

Tekla

3 éve, 4 hónapja és 8 napja

Manapság ez komoly probléma. Egy nőnek főleg szüksége van az önbizalomra.

válasz erre

Bogyó

3 éve, 4 hónapja és 19 napja

Sokszor segítség nélkül nagyon nehéz önbizalmat építeni. Szerintem nagyon fontos ilyenkor mások véleménye, elismerése.

válasz erre