9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Elképesztő: Medúzából akarnak pelenkát készíteni a tudósok

2014. április 14.
2.5001
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
#

kep1#Elképesztő és egyben őrült ötlettel állt elő nemrégiben egy kutatócsoport, akik úgy gondolták, hogy itt az ideje forradalmasítani az eddig használt pelenkákat, amelyekhez egy egészen hihetetlen alapanyagot, medúzákat használnának fel.

A Cine'al nevű cég ráadásul akkora fantáziát és üzletet látott mindebben, hogy hamarosan talán meg is kezdhetik az első medúza alapú pelenkákkal való kísérleteket, a kutatók bizonyítékai alapján ugyanis a medúzák olyan sajátos testfelépítéssel rendelkeznek, hogy nagyszerű alapanyagként szolgálnának pelenkának, de toalett papírként és nedvszívó törlőkendőként is alkalmazhatnánk őket.

A tudományos magyarázat az, hogy a medúzák 90 százaléka víz, ezáltal a belőlük készülő anyag úgy tudná magába szívni súlyának és térfogatának többszörösét, hogy az nem eresztené vissza a folyadékot, de még csak meg sem sérülne a nyomástól.

A medúzából készült termékek előnye továbbá, hogy nagyon környezetbarátok lennének, ezáltal a használat után egy hónapon belül természetes alkotóelemekre bomlanának szét, segítségükkel tehát lényegesen megkímélnénk Földünket a sok papír-alapú szeméttől, amelyek lebomlása lényegesen tovább tart.