7 °C
tiszta égbolt
2024. április 16., kedd
Csongor

Egyre magasabbak a mai emberek

2014. március 25.
2.3711
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Több tudományos kutatás, valamint évszázados megfigyelések is alátámasztották, hogy a mai emberek sokkal nagyobbak, mint évtizedekkel korábban élt fajtársaik, így nem csak nagyobb cipők és ruhák, hanem nagyobb berendezési tárgyak is kellenek már a modern emberek számára.

A kutatók szerint ez a növekedés a jobb életfeltételeknek köszönhető, ugyanakkor nem csak pozitív, hanem negatív hatásokkal is együtt jár, az ELTE Embertani Tanszéke által végzett II.

Országos Növekedésvizsgálat alapján ugyanis a magyar gyerekek a 20 évvel ezelőtti adatokhoz képest nem csak nagyobbak, hanem túlsúlyosabbak és korábban is érnek.

Egyelőre még az orvosok és a szakemberek között sincs egyértelmű magyarázat minderre, hiszen vannak, akik szerint a genetikai összetétel változott, mások az ételek minőségére fogják a tendenciát, egyesek pedig a fejlett orvostudományra, netán olyan modern technikákra, mint amilyenek a rádióhullámok, amelyek ilyen téren képesek egyfajta mutációval befolyásolni az emberi szervezetet.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a csecsemők születési méreteiben még nem tapasztaltak változást az orvosok, ellenben a növekedés világszerte drasztikus méreteket öltött, így például Kínában olyan gyorsan növekednek az emberek, hogy a mai katonák már nem férnek el azokban a páncélosokban, amelyeket korábban közvetlen elődeiknek terveztek. Vajon közeleg az óriások kora?