13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Egyre gyakoribb probléma a fényérzékenység!

2014. július 04.
1.9031
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy friss kutatás bebizonyította, hogy olyannyira megváltozott az emberek természetes kémiai környezete, hogy egyre nagyobb és gyakoribb problémává válik a fényérzékenység, ami határozottan a túlzott kozmetikum- és gyógyszerhasználat számlájára írható.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának docense szerint a fényérzékenység kiváltója lehet még, hogy az utóbbi években rengeteg káros szennyező anyag jut a szervezetünkbe már ételekkel és italokkal is, amelyek egyre súlyosabb allergiás reakciókat váltanak ki a bőrön, és noha ezeket nem a fény okozza, de mindenképpen a fényhatás váltja ki.

A fényérzékenység tünetei a csalánkiütésre, valamint az ekcémára jellemző viszkető foltok, valamint az a tulajdonság, hogy a napsütés a megszokottnál is jobban égeti a bőrt.

Többnyire az arcon és a mellkason jelentkezik bőrpír formájában, és általában kezelés nélkül is elmúlnak, de segíthetnek a kalciumtabletták vagy a szteroidtartalmú kenőcsök is.

A szakemberek számára azonban mind több problémát okoz, hogy a fényérzékenység egyre komolyabb tüneteket produkál és egyre hosszabb távon, ezáltal megjelent már a praxisban az úgynevezett vitiligo, amelynek gyógyítása nagyon nehéz, és nem is megoldott teljesen.

Ez a jelentség a fényérzékenység agresszív fajtája, amelyek fájdalmas, viszkető fehér foltokat eredményeznek jellemzően az arcon, a kezeken és a háton, amelyek nagyon könnyen megégnek a napon, de mégsem barnulnak be, a környező bőrfelületekkel ellentétben ugyanis fehérek maradnak.