13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Coco Chanel, avagy a női öltözködés forradalmasítójának élete

2016. július 31.
4.8351
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Coco Chanel a híres francia Chanel divatház alapítójaként az egyik legelső és legismertebb női divattervező, aki a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselőjeként a modern, elegáns és dinamikus nő szimbólumaként vonult be a köztudatba. Ő volt az első, aki tartósan divatossá tette a rövid szoknyát, de a nevéhez köthető a modern divat megalapozása, a női öltözködés forradalmasítása is - világszerte ismert parfümjéről nem is beszélve. Hogy miként élt és nevelkedett Coco Chanel? Ennek jártunk utána az alábbiakban!



Coco Chanel, avagy a női öltözködés forradalmasítójának élete - 2. kép

Coco Chanel 1883. augusztus 19-én született még Gabrielle Chanel néven, egy vándorkereskedő és egy varrónő gyermekeként. Szegényes körülmények között éltek, amivel kapcsolatban a későbbi divatikon nem ápolt túl sok jó emléket, hiszen 12 évesen édesanyja meghalt, édesapja pedig Amerikába szökött, magára hagyva gyermekeit. Ezután Gabrielle lánytestvéreivel árvaházba került, fiútestvéreit pedig elszakították tőlük. A zárdában töltött korai évek óriási hatást gyakoroltak Coco későbbi ízlésére, amit akkoriban még természetesen sehol sem tudott kihasználni vagy hasznosítani. A lány 18 évesen varrónőnek tanult, és tehetségét 1903-ban a Maison Grampayrénél kamatoztatta, ahol babaruhákat és kelengyéket készített.

Gabrielle 25 éves volt, amikor életében óriási változás következett be, mikor állását felmondva Vichy-be költözött bácsikájához, mert szeretett volna színpadon állni. Elősként kisebb színdarabok háttérszereplőiként bukkant fel, de rövidesen énekesnői babérokra tört, és eközben vált belőle Cocóvá, hiszen az egyik sanzonja, a Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadéro? akkora sikert aratott, hogy váratlanul országszerte ismert és népszerű lett. Az egykori szegény lányt váratlanul vagyonos kérők vették körül, így megismerkedett a felsőbb társadalmi rétegekkel, azok szokásaival. Énekesi karrierjének első szerelme, Arthur Capel vetett véget, aki egy gazdag nemes volt, és mivel Párizsban lakott, arra kérte Cocót, hogy hagyjon hátra mindent, és költözzön el hozzá.

Coco Chanel, avagy a női öltözködés forradalmasítójának élete - 3. kép

Coco engedelmeskedett, és az anyagi hátteret kihasználva elhatározta, hogy visszatér a varráshoz, és 1910-ben megnyitott első kalapkészítő műhelyét Párizs legelőkelőbb negyedében, ahol csak a felső osztály vásárolt. Miután árui rögtön felkapottá és keresetté váltak, 1913-ban és 1914-ben két újabb üzletet nyitott, de a nagy változást 1918-ben érte el, amikor megnyitotta elő butikját, ahol már nem csak kalapokat, hanem ruhákat, ékszereket és szépségápolási kellékeket is forgalmazott, így például a legendás Chanel N°5 parfüm is itt került először a boltok polcaira. Ennek a története egyébiránt 1921-ig nyúlik vissza, miután Coco Chanel a Francia Riviérán találkozott Ernest Beaux-val, a kor legismertebb parfümkészítőjével, akit Chanel megkért arra, hogy készítsen neki egy egyedi, különleges illatú parfümöt. Szeretett volna egy igazi női illatot, aminak illata mesterséges, és nem virágalapú, mint az akkori kor legtöbbje, így a fiatal vegyész az aldehidekkel való kísérletezés során kikísérletezte a világ első mesterséges illatát, amivel új tendencia is elindult: minden francia divatház saját parfümöt akart magának! Hogy honnan a különös név? A Chanel adott volt, a szám pedig egyszerű: az év ötödik hónapjának ötödik napján indulhatott el az első kollekció.

Coco Chanel természetesen leginkább ruháival vált igazán ismertté és híressé a világon. Az európai és az amerikai nőket egyaránt öltöztette, de főként utóbbiak szerették nagyon a ruháit, amelyek nagyon praktikusak, elegánsan egyszerűek és kényelmesek voltak. Coco volt az első, aki elvetette az olyan kellékeket, mint a fűző, és mindent alárendelt a kényelemnek és az egyszerűségnek, ezzel óriási hatást gyakorolva olyan divatházakra, mint a Dior, a Givenchy és a Lanvin. Ez a vállalkozó szellem óriási sikert is hozott számára, a vásárlók imádták a ruháit, és a divatlapok is kezdtek felfigyelni rá, pláne miután 1924-től ékszereket is készített. 1926-ban jött elő híres kis fekete ruhájával, amely olyan egyszerű volt, hogy teljesen maga alá gyűrte a kor giccses ruhaneműit, és megszületett a modern nő egyenruhája. Később olyan dolgokkal is felhívta magára a figyelmet, mint a tweed vagy a gabardin anyagok használata, amelyek férfiaknak voltak fenntartva.

1935-ben már több mint 4 ezer alkalmazott dolgozott Coco Chanelnek, de a második világháború egy kicsit megtépázta a szerencséjét, hiszen német katonatiszt szerelme miatt kollaboránsnak számított, így Svájcba kellett menekülnie. Az évek alatt Dior egyfajta istenséggé lépett elő az országban, de a 71 éves Coco nem hagyta magát, így 1954-ben visszatért a piacra, de már nem tudott nagyot alkotni, még annak ellenére sem, hogy nyitott a férfi parfümök irányába is. Chanel azért így is megkapta a neki kijáró tisztelet és elismerést, így Marilyn Monroe dicsérete után 1957-ben átvehette a Neiman Marcus Fashion-díjat, ami egyfajta megkoronázása volt csodálatos életének, amelyet 1971. január 10-én, 87 éves korában fejezett be Párizsban.
3 hozzászólás

Zita.Péter

8 éve, 3 hónapja és 24 napja

Kitartó és tehetséges nő volt az egyszer biztos.

válasz erre

Gucci

8 éve, 3 hónapja és 25 napja

Példakép! Az a stílus amit teremtett...hihetetlen.

válasz erre

Móni

8 éve, 3 hónapja és 25 napja

Nem semmi élete volt, de igazi ikonná vált.

válasz erre