9 °Cszórványos felhőzet
2020. október 22., csütörtök • Előd

Azonosították a mellméretért felelős géneket

Brauny , 2013. november 11.
Új utak várhatnak a jövőben a mellplasztika és a mellrákkutatás tudományára, egy kutatócsoportnak ugyanis sikerült kimutatnia hét olyan genetikai markert, amelyek összefüggésben vannak a nők mellméretével.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


A tudósok már hosszú ideje tisztában vannak azzal, hogy a nők mellmérete leginkább örökletes, de a most napvilágot látott tanulmány az első, amelynek során olyan specifikus genetikai faktorok kerültek kimutatásra, amelyek összefüggésben állnak a mellmérettel. A most azonosított genetikai markerek közül kettő mindemellett nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható a mellrák kialakulásával is, így nem kizárt, hogy létezik valamiféle biológiai kapcsolat a mellnövekedés, valamint a mellrák kialakulása között.

A tanulmány sajnos egyelőre még nem biztosít elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthető legyen, a mellméret és a mellrák összefüggésben áll egymással, de a felfedezés biztosan hozzájárul ahhoz, hogy megismerje a tudomány a mellméret és az emlőrák közötti kapcsolatot.

A kutatás során a szakavatott csoport több, mint 16 ezer európai nő melltartóméretét és genetikai információját elemezte, illetőleg hasonlította össze. A mell tömörségét és sűrűségét már korábban párhuzamba hozták a mellrák megnövekedett rizikójával, de a mellméret esetében ez még nem ennyire egyértelmű.
 
3 hozzászólás

Minoni • Polihisztor #3 • 7 éve, 6 hónapja és 16 napja

Ha a nagy mellel nagy kockázat jár akkor megszívtam!

Gucci • Messiás #2 • 7 éve, 6 hónapja és 16 napja

Még jó hogy nekem nincs nagy mellem bár plasztikán gondolkodtam már

Sandy • Messiás #1 • 7 éve, 6 hónapja és 16 napja

Ez érdekes. Ha jól értem akkor a nagyobb mellű nőknél nagyobb a kockázat?