13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Az IKEA legújabb kutatása a családon belüli erőszakot vizsgálta

2021. november 20.
66.8861
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A bútorgyártó vállalat nemrégiben egy friss kutatás eredményeit osztotta meg, melyből kiderül, hogy minden második magyar ismer valakit, aki családon belüli erőszak áldozata volt, sőt minden ötödik nő szenved el fizikai bántalmazást párkapcsolatában.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) becslései szerint ma hazánkban 223 ezer olyan nő van, akit már ért családon belüli erőszak, míg a rendőrségi statisztikákban az esetek mindössze 5 ezreléke jelenik meg.

Az IKEA megbízásából készült kutatásból kiderül, hogy a felnőtt magyar lakosság túlnyomó többsége, 86 százaléka szerint a kapcsolati erőszak több figyelmet érdemelne. A megkérdezettek szerint a jogrendszer sem kezeli megfelelően az ilyen típusú ügyeket.

A válaszadók több mint fele ismer olyan személyt, aki a tudomása vagy feltételezése szerint elszenvedője volt a párkapcsolati erőszak lelki, fizikai, társadalmi vagy gazdasági változatának, a szexuális erőszak esetében azonban ez az arány jóval alacsonyabb, 32 százalék. A szexuális erőszak már egy jóval kényesebb terület, erről csak nagyon kevesen mernek beszélni, így sokszor nem is derül ki.

Az IKEA legújabb kutatása a családon belüli erőszakot vizsgálta - 2. kép

A kutatás készítői több sztereotípiát is vizsgáltak (zárójelben feltüntetett adatok azt mutatják, hogy a válaszadók mekkora aránya ért velük egyet), ilyen például:
a párok között megengedhető egy feszültségenyhítő pofon (11%)
a párkapcsolati erőszak elszenvedői könnyen kapnak társadalmi segítséget (19%)
az áldozatok indokolatlanul félnek attól, hogy nem hisznek nekik (59%)
a párkapcsolati erőszak a családok belső ügye (15%)
a párkapcsolati erőszak helyszíne kizárólag a családok otthona (25%)
az erőszak kiváltó oka, hogy a nő provokálja férfi partnerét (19%)

Az IKEA fontosnak tartja, hogy az áldozatok speciális segítséget kapjanak és az is, hogy merjünk kiállni a nőkért, az áldozatokért.