6 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Anne Rice - A horror női nagymesterének különös élete

2014. november 05.
2.6881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Hiába lett minden eddiginél népszerűbb téma mostanság a kortárs irodalomban a vámpírlét, van egy olyan, ma már hajlott korú írónő, akit korábban leginkább csak azok ismerhettek, akik imádták a vérszívókról szóló horrorsztorikat. A vámpíros történeteket ugyanis nem Stephenie Meyer tudta először izgalmasan tálalni - noha ő vitt először erőteljes romantikus szálat ezekbe a cselekményekbe -, hanem Anne Rice, aki a hetvenes évek óta írja jobbnál-jobb, ezen felül pedig izgalmasabbnál-izgalmasabb műveit. Lássuk, hogy milyen életet is élt ő!



Anne Rice - A horror női nagymesterének különös élete - 2. kép

Anne Rice - kevésbé ismert írói álnevei még: Anne Rampling és A. N. Roquelaur - Howard Allen O'Brien név alatt, 1941. október 4-én született New Orleans-ban. Az író már gyerekkorában is imádta a fantázia birodalmát, és meglepő, hogy lányként mennyire foglalkoztatták a fiús horrortörténetek. New Orleans környéke olyan nagy hatást gyakorolt rá gyerekkorában, hogy több könyvében is felidézi az ottani mocsárvidékek hangulatát, illetve a hely gazdag történelmét, ami szinte minden egyes regényében megjelent már. Életében nagy törést jelentett, amikor 1957-ben Texasba, azon belül is Richardsonba költözött családjával együtt, ahol egészen fiatalon megismerkedett későbbi férjével, Stan Rice-szal, akihez mindössze 20 esztendősen, 1961-ben ment hozzá.

1964-ben aztán férjével együtt San Francisco-ba költözött, akkor még teljesen hétköznapi életet élt, noha az írás már foglalkoztatta, többnyire még csak kisebb novellákra futotta tőle. 1966-ban született meg Anne Rice első gyermeke, Michelle, akinek csak öt év adatott ebben az életben, ekkor ugyanis leukémiában meghalt, örökre rányomva a bélyeget ezzel édesanyjára, aki a mai napig sem tudott megszabadulni kislánya emlékétől, és rendszeresen meg is idézi őt egyes regényeiben. Anne Rice és férje hosszú évekig nem is vállaltak új gyermeket, inkább nekilátott az írásnak, így 1973-ban, egy régóta dédelgetett ötletet megvalósítva mindössze öt hét alatt megírta élete fő művét, az Interjú a vámpírral-t, ami 1974-ben jelent meg a Vámpírkrónikák első részeként. A könyv azonnal sikert hozott Rice számára, és 1978-ban újabb gyermeket vállaltak férjével. Ekkora fia született, akinek a Cristopher nevet adták, és akiből felnőttkorára anyjához hasonlóan regényíró lett.

Anne Rice - A horror női nagymesterének különös élete - 3. kép

Rice gyerekkori emlékei miatt családjával együtt visszaköltözött New Orleans-ba, ahol a külvilágtól messze, egy kis házban éltek. Itt alkotta meg a Vámpírkrónikák mellett másik fő művét, illetve regényfolyamát, avagy A Mayfair-boszorkányok életét, aminek helyszíne is lett a régi környék, illetve az új ház. Az írónő életében aztán nem sokkal később újabb tragédia következett be, amikor férje agytumorban elhunyt. Anne ezt követően Kaliforniába telepedett át, ahol mindmáig él és dolgozik, noha immáron lassan egy évtizede nem jelent meg újabb könyv a nevével ellátva.

Anne Rice egy igazán sajátos stílussal rendelkező író, aki képes a női könnyedséget az izgalmas, korántsem túlbrutalizált, inkább rettegéssel kiegészített horrorral vegyíteni. Noha sosem kapott olyan nagy figyelmet, mint a kortárs vámpírirodalom egyes szereplői, rajongói nagyon hűségesek hozzá, mert tudják, hogy Rice a múltban csak minőséget produkált. Ezt támasztja alá, hogy művei az évek során közel 100 millió példányban keltek el világszerte, vagyis korunk egyik legolvasottabb szerzői között tarthatjuk számon. Érdekesség, hogy még az sem hozott számára hatalmas hírnevet, hogy több regényéből is készült film, amelyek közül a legismertebb az Interjú a vámpírral című kiváló dráma lett.
4 hozzászólás

mary23

10 éve, 2 hónapja és 22 napja

Nagyon jó storykat írt, a könyvek is és a belőlük készült filmek is nagyon tetszettek.

válasz erre

bonita

10 éve, 3 hónapja és 7 napja

Ismerős volt a neve, de nem tudtam, h ő írta az Interjú a vámpírral könyvet. Az jó könyv és egyetértek Encivel, a film is jó.

válasz erre

blondi

10 éve, 3 hónapja és 7 napja

Nem ismertem a regényeit, legalábbis nem emlékeztem a nevére amíg el nem olvastam miket írt!meglepett smiley

válasz erre

Enci

10 éve, 3 hónapja és 7 napja

Interjú a vámpírral egy örök klasszikus, amire azt mondom, hogy a film is nagyszerűen sikerült nem csak a könyv. Sajnálom, hogy első gyereke leukémiában elhunyt. Nehéz lehetett neki.

válasz erre