8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Allergiás vagy? 5+1 szobanövény, amit messzire kerülj el!

2019. augusztus 04.
8.6951
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A szobanövényeket mindenki imádja, de legalábbis nagyon sokan szeretik bevinni általuk a természetet a lakásba, méghozzá nem véletlenül, hiszen valóban feldobják a környezetüket, miközben még természetesen a benti levegőt is frissítik. Kutatások igazolták továbbá, hogy a szobanövények csökkentik a stresszt, hovatovább ápolják a lelket is, csökkentik a magány érzetét, egyszóval jó hatással vannak ránk. Kivéve, ha allergiásak vagyunk valamelyikre! Hogy milyen szobanövények képesek kellemetlenséget okozni nekünk? Lássunk néhány jellemzőbbet!


1. Fikusz

A fikusz egy nagyon közkedvelt szobanövény, azonban érdemes inkább olyan helyre rakni, ahol nagy a tér, és lehetőleg nem tartózkodunk sokat, így például az előszobában vagy a folyóson. Ennek az oka, hogy különleges allergének találhatók benne, melyek a bőr-, valamint az orrnyálkahártya gyulladását okozhatják hosszabb távon.

Allergiás vagy? 5+1 szobanövény, amit messzire kerülj el! - 2. kép

2. Orchidea

Az orchidea az egyik legcsodálatosabb virágfaj, mely manapság nehéz gondozása ellenére is gyakori a lakásokban, csak sokan elfelejtik közben, hogy ez a növény eredetileg az esőerdőkből és a dzsungelekből származik. Ott pedig olyan dolgok is találhatók, melyek a kontinentális éghajlaton nem megszokottak, ezáltal érintésre súlyos bőrirritációt okozhatnak, de véletlen elfogyasztásuk vagy nyálkahártyához érintésük akár súlyos duzzanatot is okozhat, mely anafilaxiás sokkal járhat.

3. Fokföldi ibolya

A fokföldi ibolyáról önmagában nem tudni, hogy allergén, azonban akiről tudvalevő, hogy allergiás a porra, az jobb, ha messzire elkerüli ezt a növényt. Az oka rémesen egyszerű: az egész kialakítása olyan, hogy már növekedése során orbitális mennyiségű port képes megkötni, ezáltal elég csak belefújni a levelei közé, vagy egy kis huzatot csinálni a szobában ahhoz, hogy köhögőrohamot kapjunk.

4. Kaktusz

Bár rengeteg ártalmatlan kaktuszféle létezik, azonban vannak olyan speciális típusok, melyekkel nem árt vigyázni, ha bevisszük őket a házba, márpedig miért ne vinnénk, hiszen nulla gondozás mellett élvezhetjük általa a szobanövények szépségét. Bizonyos kaktusztípusok annyi allergén anyagot tartalmaznak, hogy elegendő egy kis bökés valamelyik tüskéjükből, és az adott testrész gyulladása napokig, sőt hetekig komoly kellemetlenségeket okozhat.

Allergiás vagy? 5+1 szobanövény, amit messzire kerülj el! - 3. kép

5. Pálmaliliom

Szintén népszerű az otthonokban a pálmaliliom, melyet sokan nagyobbra is meghagynak, vagy többet is betesznek belőle a hálószobába, de azon túl, hogy a pókok lakhelyévé válik, kiváló, ráadásként még sok allergént tartalmaz. Ezek többnyire bőrgyulladásokat okozhatnak, de gyakoribb az orrnyálkahártya gyulladása, ami folyamatosan kifejezetten komoly kellemetlenség lehet.

+1. Bonsai

Bár vannak teljesen ártalmatlan Bonsai fák is, azonban néhány közülük kifejezetten problémás lehet bizonyos esetekben. Ilyen, ha például nyírfából készül a formázott fadísz, hiszen a nyírfára sokan allergiások, és ha bevisszük a szobába, a pollenszint a bezártság miatt még hevesebb, akár kibírhatatlan tüneteket is előidézhet.
1 hozzászólás

kalifa

5 éve, 1 hónapja és 12 napja

Az orchideán meglepődtem.

válasz erre