27 °Cborús égbolt
2020. augusztus 15., szombat • Mária

Allergiás vagy? 5+1 szobanövény, amit messzire kerülj el!

Brauny , 2019. augusztus 04.
A szobanövényeket mindenki imádja, de legalábbis nagyon sokan szeretik bevinni általuk a természetet a lakásba, méghozzá nem véletlenül, hiszen valóban feldobják a környezetüket, miközben még természetesen a benti levegőt is frissítik. Kutatások igazolták továbbá, hogy a szobanövények csökkentik a stresszt, hovatovább ápolják a lelket is, csökkentik a magány érzetét, egyszóval jó hatással vannak ránk. Kivéve, ha allergiásak vagyunk valamelyikre! Hogy milyen szobanövények képesek kellemetlenséget okozni nekünk? Lássunk néhány jellemzőbbet!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Fikusz

A fikusz egy nagyon közkedvelt szobanövény, azonban érdemes inkább olyan helyre rakni, ahol nagy a tér, és lehetőleg nem tartózkodunk sokat, így például az előszobában vagy a folyóson. Ennek az oka, hogy különleges allergének találhatók benne, melyek a bőr-, valamint az orrnyálkahártya gyulladását okozhatják hosszabb távon.

Allergiás vagy? 5+1 szobanövény, amit messzire kerülj el! - 2. kép

2. Orchidea

Az orchidea az egyik legcsodálatosabb virágfaj, mely manapság nehéz gondozása ellenére is gyakori a lakásokban, csak sokan elfelejtik közben, hogy ez a növény eredetileg az esőerdőkből és a dzsungelekből származik. Ott pedig olyan dolgok is találhatók, melyek a kontinentális éghajlaton nem megszokottak, ezáltal érintésre súlyos bőrirritációt okozhatnak, de véletlen elfogyasztásuk vagy nyálkahártyához érintésük akár súlyos duzzanatot is okozhat, mely anafilaxiás sokkal járhat.

3. Fokföldi ibolya

A fokföldi ibolyáról önmagában nem tudni, hogy allergén, azonban akiről tudvalevő, hogy allergiás a porra, az jobb, ha messzire elkerüli ezt a növényt. Az oka rémesen egyszerű: az egész kialakítása olyan, hogy már növekedése során orbitális mennyiségű port képes megkötni, ezáltal elég csak belefújni a levelei közé, vagy egy kis huzatot csinálni a szobában ahhoz, hogy köhögőrohamot kapjunk.

4. Kaktusz

Bár rengeteg ártalmatlan kaktuszféle létezik, azonban vannak olyan speciális típusok, melyekkel nem árt vigyázni, ha bevisszük őket a házba, márpedig miért ne vinnénk, hiszen nulla gondozás mellett élvezhetjük általa a szobanövények szépségét. Bizonyos kaktusztípusok annyi allergén anyagot tartalmaznak, hogy elegendő egy kis bökés valamelyik tüskéjükből, és az adott testrész gyulladása napokig, sőt hetekig komoly kellemetlenségeket okozhat.

Allergiás vagy? 5+1 szobanövény, amit messzire kerülj el! - 3. kép

5. Pálmaliliom

Szintén népszerű az otthonokban a pálmaliliom, melyet sokan nagyobbra is meghagynak, vagy többet is betesznek belőle a hálószobába, de azon túl, hogy a pókok lakhelyévé válik, kiváló, ráadásként még sok allergént tartalmaz. Ezek többnyire bőrgyulladásokat okozhatnak, de gyakoribb az orrnyálkahártya gyulladása, ami folyamatosan kifejezetten komoly kellemetlenség lehet.

+1. Bonsai

Bár vannak teljesen ártalmatlan Bonsai fák is, azonban néhány közülük kifejezetten problémás lehet bizonyos esetekben. Ilyen, ha például nyírfából készül a formázott fadísz, hiszen a nyírfára sokan allergiások, és ha bevisszük a szobába, a pollenszint a bezártság miatt még hevesebb, akár kibírhatatlan tüneteket is előidézhet.
 
1 hozzászólás

kalifa • Hiperaktív #1 • 1 éve, 1 hónapja és 12 napja

Az orchideán meglepődtem.