Alexander McQueen divattervező tragikus élete

Brauny , 2016. október 30.
Alexander McQueen nevét a legtöbben akkor ismerték meg igazán posztumusz módon, amikor a brit divattervező ruháit Katalin hercegnő elkezdte hordani, ezzel ugyanis egyfajta kultuszt teremtett a tragikusan fiatalon elhunyt tehetség köré, akinek éltében is nagyon jelentős sikerei voltak. Hogy honnan indult, milyen életet élt, és miként ért véget egy reménység ragyogása, annak az alábbiakban jártunk utána.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 Alexander McQueen divattervező tragikus élete - 2. kép

Alexander McQueen 1969. március 17-én született Londonban, nagyon szegény családba. Öt testvére volt, akik közül Alex a legkisebb gyermekként érkezett. Édesapja egyszerű taxisofőr, édesanyja szociális munkás volt. Szegénységben, de nagy szeretetben és összetartásban éltek. Gyerekkoráról nem sok emlék maradt fenn, de az igen, hogy egészen kis korában is imádott varrni, sőt olyannyira értett hozzá, hogy idősebb nővéreinek rendszeresen készített ruhákat, így nem volt meglepő, amikor 16 éves korában tanulóként felvették a Savile Row egyik szalonjába, akik olyan hírességeknek dolgoztak, mint Károly herceg vagy Mihail Gorbacsov. A szegény fiú már itt olyan sikereket ért el, amiről álmodni sem mert volna, így Japánba utazhatott, ahol Koji Tatsuno tanítványa lett, majd 1992-től az olasz Reomeo Gigli mellé szegődött, ahol 1993-ban lehetőséget kapott arra, hogy elkészítse első saját kollekcióját.

Alexander ezzel bekerült a legnagyobbak közé, tehetségét pedig mi sem bizonyítja jobban más, minthogy egy évvel később a világhírű Saint Martins College of Art and Design iskolába úgy kérték fel tanárnak, hogy semmiféle szakirányú végzettséggel sem rendelkezett. Persze közben McQueen sokat tanult így megszerezte a legrangosabb londoni művészeti főiskola diplomáját. Sikerét jól mutatja, hogy vizsgakollekcióját Isabella Blow, a híres Tatlet magazin divatszerkesztője egy az egyben felvásárolta. Első kollekcióival egyébiránt sokkolta közönségét, sokan a divat huligánjának nevezték, amit többek között megbotránkoztató bemutatói és alkotásai miatt kapott meg. Élete egyik legnagyobb eredménye az volt, hogy 1996-ban a Givenchy-hez került, ahol Alex alkalmazott először testi hibával - műlábakkal rendelkező - modelleket -, de mivel sem ő, sem Givenchy nem volt elégedett a közös munkával, ezért Alexander részben saját lábakra állt.

Alexander McQueen divattervező tragikus élete - 3. kép

Így bár 2001-ig a Givency-nek is dolgozott, 1999-ben McQueen megalapította saját divatházát is. Hogy mennyire jó munkát végzett itt, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy az ezredfordulón a Gucci csoport megvette a divatház 51 százalékát, és világszerte rengeteg üzletet nyitottak. Alex ezzel egyre népszerűbbé vált a tengerentúlon is, 2003-ban elnyerte például az Amerikai Divattervezők Szövetségének díját. Alexander ekkor vállalja fel először homoszexualitását, és meg is találja élete párját, de boldogsága nem tarthatott túl sokáig. Alexanderről ugyanis köztudott volt, hogy mindennél jobban imádja édesanyját, így amikor csak akadt egy kis ideje, gyakran ment vissza a szülői házba, imádott otthon lenni, és édesanyjával tölteni idejét, így hideg zuhanyként érte, amikor a szeretett mama 2010-ben elhunyt.

A beszámolók szerint mindez annyira megviselte az akkor már híres divattervezőt, hogy képtelen volt feldolgozni a gyászt, ami olyannyira eluralkodott rajta, hogy 40 éves korában ő maga is öngyilkosságot követett el, egészen pontosan egy nappal édesanyja temetése előtt. Alexander saját gardróbjában kötötte fel magát, ahol búcsúlevelében csak ennyit írt: Gondoskodjatok a kutyáimról. Hogy mennyire meggondolatlan és hirtelen jött ötlet volt mindez, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy Alex egy héttel ezután mutatta volna be legújabb kollekcióját. McQueen sikertörténete ezzel véget ért, de így is óriási nyomot hagyott a divat világában, hiszen mindmáig a világ egyik legprovokatívabb és legfantáziadúsabb divattervezőjeként tartják számon, aki halála után vált csak igazán naggyá, hiszen manapság minden népszerű, ami a híresség nevéhez köthető.
 
1 hozzászólás

monyó • Überbrutál #1 • 2 éve, 3 hónapja és 19 napja

Durva, hogy ennyire megviselte anyja halála.

ezek a cikkek is érdekelhetnek

Nincsenek még hasonló cikkek.