31 °Ckevés felhő
2020. augusztus 15., szombat • Mária

A zuhanyzás története

Brauny , 2020. január 15.
Egy megfáradt, kemény nap után a világ legszuperebb dolga venni egy hosszú, forró zuhanyt. A kellemes meleg víz nemcsak a testet képes ellazítani, hanem a lélek számára is óriási feltöltődést jelent, sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy ez a tisztálkodási forma évtizedekkel ezelőtt még egyáltalán nem volt annyira elterjedt, mint manapság. Elgondolkoztunk például azon, hogy honnan ered a zuhanyozás története? Ha még nem, de érdekel minket a válasz, akkor lássunk egy gyors történelmi áttekintőt!
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Már megint azok a görögök

Mint megannyi modern találmányunknak az ősét és elődjét, úgy nem meglepő módon a zuhanyozást is a görög civilizációhoz köthetjük, noha esetükben egyáltalán ne gondoljunk olyan professzionális megoldásokra, mint amivel manapság találkozhatunk. Olyannyira nem, hogy az első zuhanyzók gyakorlatilag a vízesés elvét követték, és nem az otthonokban voltak megtalálhatók, hanem a különféle nyilvános fürdőkben. Ezeket már Egyiptomban és Mezopotámiában is alkalmazták őseink, és ezeket látva sikerült forradalmasítaniuk, illetve testközelbe hozniuk a különleges tisztálkodási megoldást a görögöknek.

A zuhanyzás története - 2. kép

Ők ugyanis a saját maguk által megalkotott vízvezetékrendszer és szennyvízrendszer segítségével képesek voltak elvinni a vizet célzottan a közösségi fürdőkbe, ahol még szintén a vízesés elvén működtek az első zuhanyzók, ezáltal szabályozatlanul, hidegebb időjárás esetén kellemetlen hideg vizet zúdítottak használóik nyakába, de nyaranta a napsugarak kellemesen felmelegítették a vízvezetékben haladó vizet. Ezt az ötletet dolgozták tovább a rómaiak, akik célzottabban, korlátokkal, privát helyiségekbe is tudták már vezetni ezt a vizet a fürdőkben.

Évszázadokkal később a britek forradalmasítottak

Az imént elhangzott formában a zuhanyzók még kifejezetten kezdetlegesek voltak, de évszázadokkal később a britek képesek voltak kidolgozni a ma ismert technológia elődjét, ami már ránézésre is hasonlított egy kicsit korunk legnépszerűbb tisztálkodási módszerére. A zuhany ezen formája William Feetham nevéhez köthető, aki eredetileg kályhakészítő mester volt. Találmánya egy pumpából álló vízmelegítőből állt össze, melyben fatüzeléssel lehetett kellemesen meleg vizet készíteni, melyet aztán a pumpa segítségével tudott magára locsolni az ember. A találmánynak egyetlen hátránya volt: a használt vizet vezette vissza a rendszerbe...

A zuhanyzás története - 3. kép

Az 1810-es években aztán sikerült továbbfejleszteni a koncepciót, méghozzá egy óriási, 3 méter magas szerkezettel, mely rengeteg fémcsőből és vízmelegítőből állt. Itt a vizet már jobban lehetett szabályozni, kellemes szórófej permetezte használójára a kellemesen meleg cseppeket, de a visszaáramoltatás sajnos itt is jelen volt még, hiszen nem volt vezetékes víz.

A modern zuhany megjelenése

Emiatt a mai zuhany igazi térhódítására 1980-ig kellett várni, lévén bár az 1800-as évek közepén már megjelentek az első olyan változatok, melyek vezetékes formában kapták a vizet, és a használt vizet lefolyón keresztül vezették el, de a ma használt, bojleres vízmelegítővel rendelkező zuhanytípusok csak az 1980-as évekre terjedtek el, illetve váltak megfizethetővé világszerte. Addig gyakorlatilag luxusnak számítottak otthon a fürdőszobák, melyek nélkül ma már elképzelni sem tudnánk az életünket.
 
1 hozzászólás

kalifa • Hiperaktív #1 • 7 hónapja, 2 hete és 2 napja

Azta. álmomban nem gondoltam h ennek is van története és milyen jó.