13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

A Valentin-nap története

2014. február 14.
2.4461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Valentin-napról a legtöbb ember csak annyit tud, hogy a szeretet, illetve a szerelem ünnepe, amelynek során ajándékot kell, illetve illik adni kedvesünk számára. A legtöbben azonban egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is eredeztethető pontosan a Valentin-nap, és egyáltalán ki is volt valójában Szent Valentin, akihez mindez köthető?



A Valentin-nap története - 2. kép

Szent Valentin legendáját több forrásból is ismerhetjük! Az első, hogy Szent Valentin egy római pap volt, aki azért halt mártírhalált, mert nem adta fel a kereszténységet még azután sem, hogy a vallás üldözötté vált. Krisztus után körülbelül 270-ben - egyes források szerint 269-ben -, február 14-én halt meg, éppen a szerelmi sorsjátékok napján. A feljegyzések szerint a pap a kivégzés előtt leveleket küldött barátainak és ismerőseinek, amelyben leírta, hogy szereti őket, és ne felejtsék el őt soha.

Egy másik legenda szerint Szent Valentin papként szolgált Claudius császár uralkodása idején, aki azért börtönöztette be őt, mert nem szimpatizált a császár azon döntésével, miszerint a fiatal férfiak nem házasodhatnak. Claudius szerint ugyanis a nőtlen férfiak sokkal jobb katonák lesznek. A feljegyzések úgy tartják, hogy Szent Valentin a fogva tartás ideje alatt közeli barátságba került a börtönőr lányával, akinek egy levet hagyott hátra, benne a szeretet és a szerelem erejéről szóló tartalommal, a végén a következő aláírással: a te Valentinodtól. Később Gelasius pápa - Krisztus után 496-ban - rendelte el, hogy február 14-én Szent Valentinre kell emlékezni, akiből a szeretet hirdetése és egyéb tettei miatt a szerelmesek védőszentje lett, a dátum pedig a szerelmes üzenetek napja.

A Valentin-nap története - 3. kép

Ebből lett a mai Valentin-nap elődje, ami mai formájában az 1800-as években kezdett elüzletiesedni, illetve befolyni a kereskedelem részébe - első ízben csak a tengerentúlon, majd az 1900-as évektől fokozatosan Európában is. Mára ezen a napon óriási forgalmat bonyolítanak le a virágárusok mellett az ajándékboltosok és az édességgyártók is. A legtöbb ember ma már komoly összegeket költ arra, hogy szerelmét ajándékokkal fejezze ki társa felé.

Természetesen a Valentin-nap számtalan hagyományt is magával hozott a múltban, de Magyarországon inkább Bálint-napként vált ismertté. Például, amennyiben a lányok Bálint-nap előtti éjjel a temetőbe mennek, megláthatják jövőbeni férjüket. Szintén ezen a napon tudtak népi jóslatokba bocsátkozni a gyermekáldás kapcsán is, így a fiatal lányoknak és feleségeknek fel kellett vágniuk egy almát, és ahány magot meg tudtak számolni a félbevágás után, annyi gyermekük lesz a jövőben. Ezen felül számtalan egyszerűbb babona is köthető a Bálint-naphoz, így például a reggeli csók szerencsét hoz, és ezen a napon tilos megsértődni vagy megharagudni, mert az örökké is tarthat.
6 hozzászólás

Pocok

10 éve, 11 hónapja és 27 napja

Ennek a valentin napnak annyira nincs értelme...

válasz erre

Lili

10 éve, 11 hónapja és 27 napja

Tök érdekes mert én mindig azt hittem, hogy ez egy nagyon újkeletű szokás és közben kiderül, hogy már kétezer éves!mosolygó smileymeglepett smiley

válasz erre

Sonci

10 éve, 11 hónapja és 27 napja

Hát ennek legalább a 90%-át nem tudtam!röhögő smiley

válasz erre

moni1294

10 éve, 11 hónapja és 27 napja

Ez a temetős hiedelem elég érdekes! mosolygó smiley Vajon ha kimegyek a temetőbe és pont ott látom meg a leendő férjemet akkor az jó nekem?röhögő smiley

válasz erre

Mirjam

10 éve, 11 hónapja és 27 napja

Még az iskolában tanultuk ezt a legendát, nagyon érdekes! mosolygó smiley

válasz erre

monyó

10 éve, 11 hónapja és 27 napja

Rengeteg érdekes információ! Szeretem ezek az ismertetőket!mosolygó smiley

válasz erre