16 °Ckevés felhő
2020. szeptember 24., csütörtök • Gellért, Mercédesz

A nők 69%-a végzi egyedül a házimunkát - kutatás

Mariann , 2020. szeptember 13.
Gondoskodni együtt jó! elnevezésű programjában a Zewa hét héten keresztül vizsgálta, hogyan viszonyulnak a kisgyermekes családok a házimunkához és a nemi szerepekhez, és hogyan reagálnak a gyerekek arra, ha a sztereotípiákkal ellentétes példákkal találkoznak.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Mai napig sokan úgy gondolják, hogy a házimunka az anyukák/nők feladata, ez derül ki a márka legújabb kutatásából is. A megkérdezettek 75%-a egyetért azzal, hogy a házimunka nem csak a nők kizárólagos feladata, mégis a házimunkák többségét a nők végzik, míg a férfiak tévéznek vagy pihennek. A nők úgy vélik, hogy a házimunka 80 százalékát ők végzik, míg a férfiak úgy gondolják, hogy legalább a felét megcsinálják.

A Zewa egy hét hetes családi program keretében azt vizsgálta, hogy ha az egész család kiveszi a részét a házimunkából, akkor azzal nőni fog az együtt töltött idő, valamint a gyerekek jövőjére is hatással lesz. A program során a gyerekeknek egy tojásra is kellett vigyázniuk és a "kalandjairól" naplót írniuk egy héten át. Ez alatt az egy hét alatt a gyerekek számára a gondoskodás volt az egyik legfontosabb, és a fiúk valamint a lányok egyformán teljesítették a feladatot.

A nők 69%-a végzi egyedül a házimunkát - kutatás  - 2. kép

A program alatt a családok egy Feladatszervező segítségével osztották fel az otthoni munkát, így mindenki kivette a maga részét a házimunkából. A 7 hetes programról egy rövid film is készült melyet itt lehet megnézni:


Ha Te is szeretnél változtatni az otthoni házimunka szokásokon, akkor töltsd le a Zewa Feladatszervezőjét, hogy az egész család kivegye a részét a munkából és még több szabadideje legyen mindenkinek.
 
1 hozzászólás

Lili • Messiás #1 • 1 hete és 2 napja

Nekünk nincs gyerek a párommal, de általában együtt szoktunk takarítani. Ráadásul én nem nyúlhatok a munka cuccaihoz, így azokat is ő maga takarítja.