13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

A legjobb téli túraútvonalak, ha útra kelnénk

2021. február 21.
59.2411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A téli időszak alapvetően nem jelentené azt, hogy otthon kellene maradnunk, a járványhelyzet azonban sokak számára megnehezíti a kimozdulást, de aki akar, az ilyenkor is nagyon szép útvonalakat találhat magának, melyeket a leghidegebb időszakban is érdemes lehet felfedezni. Amennyiben elképzelni sem tudnád, esetleg ötleted sem lenne arról, hogy milyen irányba indulj el az utolsó téli hónap végén, így lassan a tavasz kezdetén, akkor érdemes átfutnod összeállításunkat.


Kékestető

Kihagyhatatlan helyszín télen, hiszen amúgy is Magyarország egyik legszebb pontja, nyáron is csodalátvány, azonban télen főleg varázslatos lehet, hiszen még akkor is hó boríthatja, ha egyébként sehol máshol nincs a közelben a lepelből. A kapcsolódó túraútvonal ráadásul elképesztő látványvilágot tár elénk szinte folyamatosan, a Kékest látni télen pedig igazi élmény, hát még ott piknikezni vagy kávézni egy nagyot, miközben szinte harapni lehet a rendkívül erős levegőt.

A legjobb téli túraútvonalak, ha útra kelnénk - 2. kép

Őrség

Az Őrség is tipikusan olyan helye Magyarországnak, ami télen-nyáron csodálatos. Télen azonban van benne egy különös nyugodtság, egy szürke báj, válasszuk akármelyik túraútvonalat is, egészen gyönyörű arcát ismerhetjük meg, válasszuk Őriszentpéter közelét a szerekkel és a fazekasmesterekkel, vagy a kétvölgyi régió már-már Alpokat idéző hegyes-dombos csodáját, ha szeretjük a természetet, a friss levegőt és a dimbes-dombos csodatájat, ott a helyünk ilyenkor.

Badacsony

A Badacsony minden kétséget kizáróan a Balaton egyik legszebb pontja. Nyáron százezrek zarándokolnak el ide azért, hogy megkóstolják a finom borokat, egyenek egy jó halászlevet és megmásszák a Badacsony hegyét, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a magyar tengerre. Adja magát azonban a kérdés: láttuk-e már télen a magyar tengert? Ha nem, akkor érdemes megmászni hozzá a Badacsonyt, hiszen egyenesen csodálatos látvány tárul elénk a hatalmas vízhalom hajóktól, vitorlásoktól és fürdőzőktől mentes formájában. Kisebb túra, de kellő alapossággal egy napot is rá tudunk szánni.

A legjobb téli túraútvonalak, ha útra kelnénk - 3. kép

Parádfürdő

Parádfürdő mellett feltétlenül ki kell emelni Lillafüredet is, méghozzá nem véletlenül, hiszen a két település télen is igazi csodavilág, rengeteg csodás erdővel, illetve Magyarország legnagyobb vízeséseivel, melyek télen jellemzően sokkal látványosabbak, hiszen lényegesen nagyobb víztömeg zúdul le rajtuk. Akár az Ilona-, akár a Szinva vízesést választjuk, mindkettő kitűnő döntés lehet.

Kaptárkő-túra a Bükkben

A téli időszakban a hagyományos erdei túrák igencsak szerencsések lehetnek, ebből a szempontból pedig Eger környéke, és úgy általánosságban a Bükk alja kifejezetten sok látnivalóval kecsegtet, hiszen olyan kaptárkövek találhatók itt, melyek máshol az országban egyáltalán nem jellemzők. Egerszalóktól kezdve, Noszvajon és Cserépfalun át, Szamolyáig bezárólag zarándokolhatunk ahhoz, hogy megcsodáljuk ezt az egyedi természeti jelenséget. Sőt mi több, a környéken rengeteg a termálfürdő, így ha éppen nincsenek lezárások, érdemes kipróbálni ezek közül is néhányat.
1 hozzászólás

EszterSzabadkai

3 éve, 4 hónapja és 10 napja

Badacsony és a Kékes a kedvencem, na meg Normafa.

válasz erre