13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

A káromkodás jót tesz az egészségnek

2014. május 13.
2.3341
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Újabb megdöbbentő kutatással jelentkezett nemrégiben a Mirror magazin, akik a Keele Egyetem által elkészített tanulmány alapján arról írtak, hogy néha megéri csúnyán beszélni, ezzel ugyanis jót teszünk egészségünknek.

A kutatás szerint a káromkodás és a dühöngés segít abban, hogy leküzdjük fizikai és lelki fájdalmainkat, ezen felül pedig hozzájárul ahhoz, hogy később érzelmeinket is könnyebben tudjuk kontrollálni.

A tanulmány kiemelte ugyanakkor, hogy az emberek többsége ma túlzásba viszi a káromkodás, szinte a mindennapok és a köznyelv részévé váltak a cifra szavak, de amennyiben a megfelelő helyen és időben, a megfelelő érzelmi reakciókkal használnák, akkor akár még hasznukra is válhatna.

Az egyetem munkatársai egyébiránt több éven keresztül tanulmányozták a káromkodás különféle hatásait, és arra a következtetésre jutottak, hogy idegesen gyakrabban használunk olyan szavakat, amelyeket higgadtan garantáltan eszünkbe sem jutna.

Egészségünkre egyébiránt azért gyakorol nagyszerű hatást a káromkodás, mert ezáltal levezethetjük a felgyülemlett stresszt, de csak és kizárólag akkor, ha a csúnya beszéd és a vele együtt érkező érzelmi reakciók nem válnak mindennapossá és megszokottá.