23 °Cvihar enyhe esővel
2020. augusztus 15., szombat • Mária

A karácsonyfa története

Brauny , 2013. december 23.
Itt a karácsony, amikor a legtöbb családban fenyőfát állítanak az ünnep örömének, meghittségének és hangulatának tiszteletére. Na, de tudjuk-e, hogy honnan származtatható a karácsonyfa története, egyáltalán miért is állítunk karácsonyfát?
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Az örökzöld növények tisztelete már az ősidőkben, a germán, a római, de még az egyiptomi kultúra hagyomány- és hitvilágában is ismert volt, a legtöbb esetben egy fenyőág vagy fagyöngy formájában. A karácsonyfa történetének megértéséhez éppen ezért az ókori népekhez kell visszanyúlnunk, akik a téli napfordulót a Napisten születésnapjaként ünnepelték meg. A felvilágosultabb Római Birodalom ezt az ünnepet a Mithrász-kultusz következtében a 3. században teljesen átvette - vagyis a pogányoktól átvették az örökzöldek tiszteletét is. Az ókeresztény vallásban, pontosabban annak szimbolikájában a sötétségben diadalmaskodó fényt - avagy a Napistent - Krisztus szimbolizálta, így Jézus születésének alkalmából is hagyománnyá vált az örökzöldek tisztelete egyfajta ősi hozományként.

Egyes források szerint konkrétan egész fákat az emberek a középkorban kezdtek el kivágni és a házakba vinni, majd feldíszíteni, méghozzá az ifjú élet feláldozásának jelképeként, hiszen Jézus is fiatalon áldozta fel életét az emberiség bűneiért. Más legendák szerint karácsonyfát Luther Márton állított először gyermekének, és követői vették át tőle a fadíszítés hagyományát. Létezik azonban egy olyan elmélet is, miszerint a karácsonyfa elődje az úgynevezett karácsonyi piramis volt, ami a germán mitológiából eredeztethető. Ennek értelmében egy kisebb fadarabot állítottak egy virágcserépbe, majd hozzáerősítettek két-három, felfelé ívelő deszkadarabot keresztbe, amelyek végén gyertyát gyújtottak.

A karácsonyfa története - 2. kép

Konkrétan karácsonyfáról azonban csak a 15. század végén tesznek valódi említést írásos források, így Sebastian Brant, német író számol be arról - Strasbourg környékéről -, hogy egy egész fenyőfát díszítettek fel almával, ostyával és egyebekkel. A gyertyával díszített karácsonyfát elsőként azonban az 1600-as évek végén említik írásos források, egészen pontosan Lisoletta, pfalzi grófnő tett róla említést egy 1708-ban írt levelében. Habár Magyarországon az ősi pogány hitvilág miatt már évszázadok, és évezredek óta díszítik az emberek lakhelyeiket örökzöldekkel - leginkább csak ágakkal - a téli napforduló idején, de az első igazi karácsonyfát hazánk közelében csak 1814-ben állították, egészen pontosan Bécsben, a Berlinből idetelepült Arnstein bankárcsalád házában, ami olyannyira furcsaságszámba ment, hogy még a titkosrendőrség is jelentett róla - innen tudjuk ennyire pontosan mindezt.

Ha csak a magyarság történetére koncentrálunk, az első karácsonyfákról 1554-ből találunk említést, ám ez egy adóforma elnevezése volt, lévén karácsonyfának nevezték el a földesúrnak karácsonyi adóként szállított tűzifát. A karácsonyfa-állítás hazánkban csak jóval később, a 19. század második felében honosodott meg elsődlegesen a német ajkú közösségek körében. Az egyik első magyar karácsonyfát a feljegyzések szerint Brunszvik Teréz állította fel Aszódon, méghozzá 1824-ben. A szépirodalomban először Jókai Mór tesz említést karácsonyfáról, méghozzá 1854-es A koldusgyerek című elbeszélésében. Ki gondolta volna akkor, hogy mára szinte minden otthonban karácsonyfát állítanak az ünnepek alkalmából?
 
6 hozzászólás

pilótakeksz • Messiás #6 • 7 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ezeket én se tudtam

Móni • Überbrutál #5 • 7 éve, 2 hónapja és 18 napja

Nagyon érdekes történet volt. Nem ismertem a történetet!

moni1294 • Überbrutál #4 • 7 éve, 2 hónapja és 18 napja

Minden szava meglepetés volt számomra!

bonita • Messiás #3 • 7 éve, 2 hónapja és 18 napja

de érdekes volt ez a cikk

zsebibaba • Überbrutál #2 • 7 éve, 2 hónapja és 18 napja

juj de szép karácsonyfák ezt én sem ismertem egyébként, jó volt elolvasni érdekes volt

Natasha • Überbrutál #1 • 7 éve, 2 hónapja és 18 napja

Ez nagyon érdekes cikk volt, nem is tudtam a karácsonyfa történetét