9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

A gyermeknap története

2018. május 23.
6.7181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Május utolsó vasárnapja minden évben a gyermekek ünnepe, avagy a Nemzetközi Gyermeknap, mely az idén éppen május 27-re esik, vagy az előttünk álló hétvégén ünnepeljük meg, hogy apróságaink a számtalan bosszúság mellett azért rengeteg fényt hoznak mindennapjainkba. Mivel nyakunkon ez a jeles esemény, úgy döntöttünk, hogy egy kicsit utánanézünk, egyáltalán honnan is ered a gyermeknap, és milyen régóta ünnepeljük utódainkat.


A gyermeknapot érdekes, de nem minden országban ünneplik. Afrika legtöbb államában például egyáltalán nem, de azért a világ jelentős részén megemlékeznek a kicsikről, érdekesség azonban, hogy nemcsak kontinensenként, hanem gyakran régiónként is eltérő, hogy mikor és milyen hosszan tartják ezt a napot. Kevesen tudják, de a gyerekek ünnepe, avagy a Nemzetközi Gyermeknap eredetileg Törökországból ered, ahol 1920. április 23-án ünnepelték meg legelőször az apróságokat.

A gyermeknap története - 2. kép

Musztafa Kemál Atatürk volt ugyanis az első, aki felismerte, hogy az emberiség, a nemzet jövője a gyermekekben keresendő, éppen ezért megérdemlik azt, hogy egy évben egy nap csak róluk szóljon. Éppen ezért tették az említett időpontra, a Nagy Török Nemzetgyűlés megalakulásának napjára ezt a jeles eseményt, amit aztán világszerte egyre több országban kezdtek el követni a honatyák.

Ezt a mintát vették át 1925-ben a Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián is, ahol a törökök hatására úgy határoztak, hogy mostantól a nyugati országokban szintén megünneplésre kerül a gyermeknap. A tőlünk nyugatabbra fekvő, esetleg az óceánon túli régiókban tehát innentől számítható a gyerekek ünneplése, méghozzá június 1-jére datált időponttal, a legtöbb helyen ugyanis ezt a napot tartják hagyományos gyermeknapnak.

A gyermeknap története - 3. kép

Ettől csak egy cseppet eltérő Közép- és Kelet-Európában a gyermeknap dátuma, a szocialista országokban, így többek között Magyarországon ugyanis a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség döntött 1949 novemberében a gyermeknap ünnepléséről. Akkor határoztak arról, hogy ez a jeles esemény minden évben május utolsó vasárnapja legyen, amit azóta sem változtattak meg az egykori kommunista országokban. Érdekesség, hogy hazánkban már 1931-ben is voltak kezdeményezések, de akkor nem Gyermeknap, hanem Gyermekhét volt, amit az említett időpontban egyetlen nappá zsugorítottak.
2 hozzászólás

Cynthia

6 éve, 5 hónapja és 1 napja

Sok mindenre tippeltem volna, de erre nem! mosolygó smiley

válasz erre

EszterSzabadkai

6 éve, 5 hónapja és 1 napja

meglepett smiley nem gondoltam volba h ez egy török hagyomány.

válasz erre