35 °Ckevés felhő
2022. június 29., szerda • Péter, Pál

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz!

Szofi Kakuk , 2022. május 11.
A karrierváltás előtt érdemes számos szempontot átrágnunk magunkban, mielőtt a végső elhatározás mellett döntenénk. Mint minden helyzetben itt is az a legjobb, ha felkészülünk. Ilyenkor ugyanis számos teher leeshet a vállunkról és ezáltal mi magunk is lazábbak leszünk. Ez pedig sohasem hátrány egy-egy interjús beszélgetés esetében, de persze az alap attitűdünket azért nem kell levetkőzni. Az általunk összeszedett néhány tipp inkább gyakorlati jellegű és a célja az, hogy segítsen a két karrier között stabilnak maradni anyagilag és mentálisan is.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Legyen vésztartalékod!

Minden bizonytalan helyzetben jó ha van mihez nyúlnunk pénzügyi szempontból, ugyanis nem tudhatjuk, hogy a csere kellős közepén milyen váratlan helyzet alakulhat ki, ezért mindig jó, ha van annyi vésztartalékunk, amivel akár fél évet is ki tudunk húzni a már megszokott életszínvonalunkon. Ez az összeg persze nem szabad, hogy megegyezzen az összes félretett pénzünkkel. Minden esetben gondolkodjunk előre és tanuljuk el a pénzügyi tudatosság alapjait! Ez mindenképpen a hasznunkra válik majd.

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz! - 2. kép

Azonosítsd az erőséggeid!

Az erősségeiddel azért is jó tisztában lenni, mert így mások negatív véleménye nem fog a sárba tiporni, nem az lesz a mérvadó, ami akár egy pillanatnyi helyzet gyümölcse. A munkakeresésben az önismeret ezen részével nagyon jól tudod magad pozícionálni is. Amennyiben tisztában vagy azzal mihez értesz és mit szeretsz csinálni, könnyebben tudsz egy aranyközéputat találni, egy olyan munkát, ami a kettőt egyben lefedi.

Mozgósítsd a munkakapcsolataid!

A váltás előtt próbáld meg a munkatapasztalatodban relevánsnak számító kapcsolatokat kicsit felperzselni. Érdeklődj az ismerőseidtől az adott piacról, trendekről és friss képességekről, amire most kifejezetten szükség van! A jó állás megszerzése érdekében akár járj el vállalati partikra, legyél a szokottnál is érdeklődöbb! A közvetlenség és a távolabbi munkatársak neveinek a megjegyzése is sokat segíthet. No persze, ha eddig egy introvertált, visszahúzódobb karakter voltál nem kell rögtön kiugranod sem a bőrödből. Csak természetesen, ám puhatolózz, ahol csak tudsz egy-egy jobb lehetőségről!

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz! - 3. kép

Ne feszülj rá a munkakeresésre!

Ne görcsölj rá a munkakeresésre, ha pedig már úgy hagyod el a fedélzetet, hogy van más opciód, akkor sem kell túlságosan izgulni azon, hogy mi lesz majd a váltás után! Biztosan meg tudod majd ugrani a kihívásokat, ám adj magadnak időt is arra, hogy fel tud venni a ritmust! A köztes időben pedig, ha van rá lehetőséged, akkor használd ki a szabadságot és csinálj olyan programokat, kisebbb utazásokat amikre eddig a kötött munkaidőd miatt nem volt időd!

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz! - 4. kép

Merd meglépni!

A lehető legfontosabb jó tanács, hogy merd meglépni a karrierváltást! Nem kell benne ragadnod egy olyan munkában, ami nem boldogít, nem hoz számodra kihívásokat, esetleg olyan munkahelyi légkörben vagy, ami teljes mértékben romboló hatású rádnézve. A változás mindig ijesztő, ám a legtöbbször jó dolog, így csak tedd meg azt az első néhány nehéz lépést!
 
1 hozzászólás

debbie • Pipi #1 • 1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Én nem állok ilyen előtt, szerencsére jó munkám van, de biztos nehéz.