14 °C
közepes eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz!

2022. május 11.
35.9111
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A karrierváltás előtt érdemes számos szempontot átrágnunk magunkban, mielőtt a végső elhatározás mellett döntenénk. Mint minden helyzetben itt is az a legjobb, ha felkészülünk. Ilyenkor ugyanis számos teher leeshet a vállunkról és ezáltal mi magunk is lazábbak leszünk. Ez pedig sohasem hátrány egy-egy interjús beszélgetés esetében, de persze az alap attitűdünket azért nem kell levetkőzni. Az általunk összeszedett néhány tipp inkább gyakorlati jellegű és a célja az, hogy segítsen a két karrier között stabilnak maradni anyagilag és mentálisan is.


Legyen vésztartalékod!

Minden bizonytalan helyzetben jó ha van mihez nyúlnunk pénzügyi szempontból, ugyanis nem tudhatjuk, hogy a csere kellős közepén milyen váratlan helyzet alakulhat ki, ezért mindig jó, ha van annyi vésztartalékunk, amivel akár fél évet is ki tudunk húzni a már megszokott életszínvonalunkon. Ez az összeg persze nem szabad, hogy megegyezzen az összes félretett pénzünkkel. Minden esetben gondolkodjunk előre és tanuljuk el a pénzügyi tudatosság alapjait! Ez mindenképpen a hasznunkra válik majd.

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz! - 2. kép

Azonosítsd az erőséggeid!

Az erősségeiddel azért is jó tisztában lenni, mert így mások negatív véleménye nem fog a sárba tiporni, nem az lesz a mérvadó, ami akár egy pillanatnyi helyzet gyümölcse. A munkakeresésben az önismeret ezen részével nagyon jól tudod magad pozícionálni is. Amennyiben tisztában vagy azzal mihez értesz és mit szeretsz csinálni, könnyebben tudsz egy aranyközéputat találni, egy olyan munkát, ami a kettőt egyben lefedi.

Mozgósítsd a munkakapcsolataid!

A váltás előtt próbáld meg a munkatapasztalatodban relevánsnak számító kapcsolatokat kicsit felperzselni. Érdeklődj az ismerőseidtől az adott piacról, trendekről és friss képességekről, amire most kifejezetten szükség van! A jó állás megszerzése érdekében akár járj el vállalati partikra, legyél a szokottnál is érdeklődöbb! A közvetlenség és a távolabbi munkatársak neveinek a megjegyzése is sokat segíthet. No persze, ha eddig egy introvertált, visszahúzódobb karakter voltál nem kell rögtön kiugranod sem a bőrödből. Csak természetesen, ám puhatolózz, ahol csak tudsz egy-egy jobb lehetőségről!

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz! - 3. kép

Ne feszülj rá a munkakeresésre!

Ne görcsölj rá a munkakeresésre, ha pedig már úgy hagyod el a fedélzetet, hogy van más opciód, akkor sem kell túlságosan izgulni azon, hogy mi lesz majd a váltás után! Biztosan meg tudod majd ugrani a kihívásokat, ám adj magadnak időt is arra, hogy fel tud venni a ritmust! A köztes időben pedig, ha van rá lehetőséged, akkor használd ki a szabadságot és csinálj olyan programokat, kisebbb utazásokat amikre eddig a kötött munkaidőd miatt nem volt időd!

5 tuti tipp, ami segít, ha karrierváltás előtt állsz! - 4. kép

Merd meglépni!

A lehető legfontosabb jó tanács, hogy merd meglépni a karrierváltást! Nem kell benne ragadnod egy olyan munkában, ami nem boldogít, nem hoz számodra kihívásokat, esetleg olyan munkahelyi légkörben vagy, ami teljes mértékben romboló hatású rádnézve. A változás mindig ijesztő, ám a legtöbbször jó dolog, így csak tedd meg azt az első néhány nehéz lépést!
1 hozzászólás

debbie

2 éve, 14 napja

Én nem állok ilyen előtt, szerencsére jó munkám van, de biztos nehéz.

válasz erre