13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

5 tipp, ami segít a megfelelő időbeosztás kialakításában!

2020. február 01.
14.8471
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A sikeres emberek egyik nagy titka az időbeosztásban rejlik. Sokat számít egy-egy kihasználatlan fél óra, de még egy gyors telefonnyomkodás is, amit a legtöbbünk pihenésként fog fel, pedig valójában ez a legtöbb esetben inkább pótcselekvést jelez. Az időmaximalizálás és a szervezési képesség elsajátításával ezeket ez elejtett perceket is kellően ki tudjuk használni olyan dolgokra, amik összegezhetik vagy éppenséggel elindíthatják a teendőink listáját.


1.Vezessük be a prioritást a hétköznapjainkba!

A prioritás képességét mindenképpen érdemes megtanulnunk az évek alatt, főleg akkor, ha több fontosabb dolog is jelen van az életünkben, legyen az akár egy újszülött kisbaba, egy vállalkozás, család, sport vagy akár egy hobbi. Az időbeosztás felállítását érdemes egy listával kezdeni, ahová a napi vagy heti teendőket rangsoroljuk aszerint, hogy milyen határidőink vannak az adott kategóriákon belül.

A prioritás felállításakor azzal is számoljunk, hogy nem biztos, hogy a kijelölt napon minden tevékenységi kört le tudunk majd húzni a listáról, így nem érdemes nagyon szűk határidőket megszabni magunkkal szemben. A felállított listát még mindig tudjuk szűkíteni is, ha egy váratlan esemény vagy feladat csatlakozna be a teendők sorába. Ami viszont nagyon fontos, hogy minden egyes nap legyenek olyan feladatok is előtérben, amelyeket magunk miatt teszünk, az egészségünk és az örömünk érdekében.

5 tipp, ami segít a megfelelő időbeosztás kialakításában! - 2. kép

2. Egyszerre csak egy fontos dologra koncentráljunk!

A multitasking világunkban mindenki az időmaximalizálás elvét követi, ami sokszor azt is jelenti, hogy egyszerre szeretnénk több dologban ugyanannyi sikert és fejlődést elérni, de közben persze egy kis relaxálás, sorozat, egy jó podcast is beleférhetne az időben, hiszen ezekhez néha elegendő csak a fülünk vagy a szemünk, mint érzékszerv. Több tevékenységet csinálni adott időben azonban, nem mindenki számára kivitelezhető, hiszen az osztott figyelem lassítja az egyes feladatok elvégzésének időbeli menetét és sok esetben az elvégzett munka minősége sem lesz az igazi. A figyelemmegosztás helyett inkább törekedjünk arra, hogy a fontos és a precíz munkát igénylő feladatokat összpontosítva végezzük és maxoljuk ki az erre szánt perceket.

3. Használjunk határidőnaplót!

A határidőnapló főleg az egyedileg elkészített verzió segít még inkább átlátni az elvégzésre váró feladatok sorát. Színes filcekkel, cetlikkel, matricákkal még egyedibbé tehetjük a saját füzetünket, ami leveheti a vállunkról azokat az apróbb terheket, amiknek az észben tartása néha komoly küzdelmeket tud okozni. A naplóba különféle összegző listákat is írhatunk, költségvetést vezethetünk és az éves céljainkat is könnyedén le tudjuk bontani apróbb, havi vagy heti tervekre.

5 tipp, ami segít a megfelelő időbeosztás kialakításában! - 3. kép

4. Kerüljük el a bevásárlóközpontokat!

A bevásárlóközpontok és a nagyobb plázák folytonos vásárlásra ösztönöznek minket. A boltok erős marketingkampányai, az akciók, a leértékelések remek vásárlóvonzók. A bevásárlóközpontoknak azonban, az is egy nagy hátránya a vásárlási kényszer elsajátítása mellett, hogy rengeteg időt képes felemészteni az, hogy csak keringünk boltról-boltra és nézelődünk, a legtöbbször céltalanul. Az online vásárlással időt spórolhatunk és ez nemcsak a ruhákra, de az ételek vásárlására is szintúgy vonatkozhat.

5 tipp, ami segít a megfelelő időbeosztás kialakításában! - 4. kép

5. Bontsuk apró részekre a nagy, változást hozó terveinket!

Az éves terveinket, céljainkat bontsuk apróbb részletre, amelyeknek a teljesítését ünnepeljük meg kicsiben is. Ezek az apróbb győzelmek, feljebb ugrások segítenek hosszútávon is lelkesedni és mindig emlékeztetnek minket arra, hogy már számos lépcsőfokot és akadályt megmásztunk azért, hogy az általunk kitűzőtt cél megvalósulhasson. Egy-egy munkafázist akár szűkösebb időkeretbe is tehetünk, amik a szabályozással inspiráló és sikeres feladatköröket záró projekteket is hozhatnak.
1 hozzászólás

eperjam

4 éve, 6 hónapja és 26 napja

Az idővel nem szokott bajom lenni, mindig mindent beosztok.

válasz erre