9 °Cszórványos felhőzet
2020. október 22., csütörtök • Előd

5 tipp, ami segít kezelni a munkahelyi stresszt

Szofi Kakuk , 2020. szeptember 05.
Az ősz beköszöntével számos cégnél új projektek indulnak, amik nagyobb nyomást gyakorolhatnak a munkavállalókra is, nemcsak időben, hanem energiabefektetésben egyaránt. A munkahelyi stressz ezáltal fokózódhat, ráadásul az ősz elejére jellemző levertség a produktívabb munkakezdést is megnehezítheti. A stressz motiválatlanságba is átcsaphat, a kimerültség miatt pedig, a munkafolyamatok is lelassulhatnak, ami hosszútávon egy kevésbé jól irányított szervezet vezetésébe is csorbát ejthet. A munkahelyi stressz bármikor előtőrhet, amit kiválthatnak külső forrásból származó okok, de akár mi magunk is kérdőre vonhatóak lehetünk a témában. A cikk további részében néhány stresszkezelési tippet osztunk meg, amikkel csökkenthetjük a szorongást és könnyebben fókuszálhatunk egy-egy probléma megoldására vagy végleges elengedésére.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Monotaskingoljunk!

Évek óta, mindenhol azzal találkozhunk, hogy mennyire kifizetődő taktika az, ha multitaskingolunk. Erről a munkamorálról viszont, egyre több alkalommal derül ki, hogy a gyakorlatban nem túl kifizetődő. A gyakorlásával voltaképpen, csak elhitetjük magunkkal, hogy egyidőben mennyi mindennel sikerült végeznünk, holott a legtöbb esetben az elvégzendő feladatok legtöbbje többszöri átdolgozást igényel. Törekedjünk arra, hogy célzottan végezzük el a feladatainkat, csináljunk fontossági sorrendet és bátorkodjunk fókuszáltan, hosszabb ideig csak egy munkafolyamat elvégzésére, tehát, alkalmazzuk a monotaskingolást.

5 tipp, ami segít kezelni a munkahelyi stresszt - 2. képKészítsünk több zenei listát, többféle hangulathoz!

A monotonabb vagy az elmélyültebb, önálló munkánál érdemes megteremteni egy nyugodt, ismerős közeget, amit ha máshogy nem is, de zene által biztosítani tudunk. Csináljunk olyan lejátszási listákat, amik többféle érzemi hullámvölgy idejére is megfelelnek és a stresszes érzés megjelenésével válasszuk közülük azt, ami teljesen ellentéte a feszült, szorongó érzéseinknek, de sok esetben akár, egy nyugtató instrumentál zene is segíthet elengedni az ingerültséget.

Gondoljuk át, hogy az adott stresszforrás, milyen befolyással lesz ránk pár év múlva!

A munkahelyen rengetegszer a félrement kommunikáció vagy annak hiánya okoz konfliktust, ami miatt nemcsak mi, hanem akár a munkatársak vagy a felsőbb vezetés is napokig vagy akár hetekig is stresszes alapállapotban dolgozhat. A konfliktus valódi, kiváltó okára koncentráljunk és tekintsünk a jövőbe azzal a céllal, hogy az adott nehézség milyen hatással lesz majd ránk pár évvel később. Ezzel a módszerrel a legtöbb esetben könnyű rájönni, hogy nem kell mindenen görcsölni és egyszerűen vannak olyan helyzetek, amiket el kell engedni a kiegyensúlyozott mentális egészség fenntartása érdekében.

5 tipp, ami segít kezelni a munkahelyi stresszt - 3. képFigyelj oda másokra is!

A munkahelyi pihenők idején, de akár egy meeting során is fontos, hogy meghallgassuk mások érveléseit, gondjait, esetleges javaslatait. Ez a hozzáállás több szempontból is kifizetődő. Azzal, hogy őszinte érdeklődést mutatsz mások iránt, a bizalmi híd alapjait teszed le és várod, hogy a másik fél is nyisson és továbbépítse a közös várat a nyitottságával. A személyesebb viszony miatt pedig, jobban bele tudunk helyezkedni a másik fél nézőpontjába, ezáltal kisebb az esély arra is, hogy egy-egy vitás, feszült helyzetben rögtön olyan szavakkal dobálozzunk, amik inkább a tehetetlenségből fakadnak.

5 tipp, ami segít kezelni a munkahelyi stresszt - 4. képIndítványozzunk több kisebb szünetet, amit mozgás formájában vitelezzünk ki!

A testmozgás címszó alatt itt nem feltétlenül azt kell érteni, hogy az ebédszünetben fussunk le egy félmaraton. Az mindenki számára világos, hogy leginkább a nap első felében mennyire fontos a mozgás, de az ülőmunkák esetében ez a legtöbb helyen teljesen a háttérbe van szorulva. Bátran kérvényezzük a felsőbb vezetéstől, hogy egészségügyi okokból, a produktivitás növelése céljából, szeretnénk óránként 10 percet felkelni az asztaltól és járni-kelni, netalántán guggolásokat, szökelléseket végezni.
 
2 hozzászólás

EszterSzabadkai • Megszállott #2 • 3 hete és 6 napja

Szerintem régen rossz ha már egy munkahelyen sok stressz éri az embert.

kalifa • Hiperaktív #1 • 1 hónapja, 2 hete és 3 napja

Monotasking te jó ég. Annyira kínaiul hangzik, hogy többször is el kellett olvasnom.