4 °Cszórványos felhőzet
2021. november 29., hétfő • Taksony

5 nem mindennapi sportág, amik tömegeket mozgatnak meg

Szofi Kakuk , 2021. október 20.
A népszerű sportágak, mint például az úszás, a futás, a foci, mellett vannak olyan mozgásformák is, amelyekre semmilyen formában nem lehet rámondani, hogy a klasszikus mozgásformákat képviselik. Ezek, bár kevésbé ismertek és sokkal kisebb rajongótábort tudhatnak magukénak, mégis a belső körökben nagy népszerűségnek örvendenek. A cikkben felsorolt 5 különleges edzésforma legtöbbször inkább a közösség erejét erősíti, így aki ezeket a nem mindennapi sportokat választja, az biztosan extrovertáltabb személyiség és előnyben részesíti az életben is az extrémebb helyzetek megélését.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Sajtgurítás versenyszerűen

A játék igen nagy régmúltra tekint vissza, egészen pontosan a 15. századra. Helyszínként egy angliai megye, Glouchestershire és annak jó néhány lejtője szolgál. A sport lényege az, hogy a rajthoz sorakozva a játékosok egyszerre gurítják el a sajtkorongokat és az indulást követően azonnal utánuk iramodnak, igyekeznek beérni a sajtokat, mielőtt azok leérnének a domb legalsó részére.

Futamonként 15 versenyző léphet a rajthoz, melyek 4-szer ismétlődő versenyhelyzetet hoznak. Egy-egy futam végén az első helyezett a guriga sajttal lesz gazdagabb az ezüst és bronz érmes játékosok pedig pénzjutalomban részesülnek. A lejtőn való lezúdulás és a versenyszellem nem kíméli a versenyzőket és bár ez a sport nem tartozik a legveszélyesebb sportágak közé, mégis minden egyes évben rengeteg versenyző sérül meg, így minden évben harc folyik a játék betiltásával kapcsolatban.

5 nem mindennapi sportág, amik tömegeket mozgatnak meg - 2. kép

2. Sepak Takraw

Ez a sport ötvözi a röplabdát és a harcművészeteket, eredete több, mint 500 évre nyúlik vissza. A játék a labdajátékokat és a keleti harcművészetek remek egyvelege, ráadásul rendkívül könnyű ráhangolódni a sportra és rendszeresen űzni azt. Mivel a játékhoz ismerni kell néhány alap mozdulatot a harcművészetekből, ezért ezt a játékot főleg az ázsiai régiókban szokták játszani.

3. Feleségcipelés

A feleségcipelés a többi mozgásformával ellentétben sokkal egyedibb, hiszen itt a férjeknek egy közel 300 m-es távon kell saját feleségüket elbírni és a célhoz juttatni. Az akadályokkal megspékelt futóterepen zajló játék, csupán néhány évtizedes múltra tekint vissza, így a szerelmes párok sportja friss közös mozgásformaként is szolgálhat. Ez a verseny főleg a szórakozásról szól, hiszen nem mindennap cipeli kedvesét a karjaiban egy férj, hogy ezzel bezsebeljen valamilyen díjat.

5 nem mindennapi sportág, amik tömegeket mozgatnak meg - 3. kép

4. Lábujj birkózás

A lábujj szkander eredete visszanyúlik a 18. századi Angliába, egészen pontosan egy kisvárosi kocsmába, ahol először rendezték meg a lábujjas megmérettetést. A világbajnokságokként is számon tartott sport, rendkívül hasonló a hagyományos szkander szabályaihoz, azzal a különbséggel, hogy ezt az összekulcsolt lábujjak játszmájának tartják. A játékot olimpiai számként is szerették volna elfogadtatni, azonban erre, egyik bizottság sem volt túl aktív és szervezőképes. Bővebben itt írtunkerről a különleges sportágról.

5. Telefon elhajító verseny

Ez a sport kitűnő példája azoknak a játékoknak, amelyek a stresszlevezetést tűzték ki elsődleges célként. A mobilhajigálás elsősorban a hivatali emberek sportja, akik a túlhajszolt életritmusból kiszakadva szeretnék kiadni a felgyűlt feszültséget ilyen formában is. A versenyeket itt is többféle kategóriában rendezik meg, ahol a dobás hossza és szépsége is megszavaztatásra kerül. Erre a versenyre nem érdemes új, drága mobillal nevezni, de egy régi NOKIA 3310-sel már komoly esélyekkel indulhatunk.

A szórakoztató játéknak egyébként már egyre több híve van, és a jövőben biztosan több helyen is meg fogják rendezni a telefondobáló versenyt, de aki szeretné, az otthon is dobálhatja stresszoldásként mobilját.
 
2 hozzászólás

Tekla • Pipi #2 • 1 hónapja, 1 hete és 4 napja

Hihetetlen mik vannak. Bár ezen az ember már meg sem lepődik.

Mirjam • Polihisztor #1 • 1 hónapja, 1 hete és 4 napja

Te jó ég milyen hülyeségek vannak.