6 °C
borús égbolt
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

5 meglepő dolog, amit eddig még biztos nem tudtál az almáról

2014. december 05.
1.7971
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az alma hiába a magyarok legnépszerűbb gyümölcse immáron évszázadok óta, nagyon sokan mégis csak keveset tudnak erről a különleges finomságról.

Most összegyűjtöttünk öt meglepő dolgot, amit talán még te sem tudtál az almáról!

1. Ha szeretnéd tudni, hogy friss vagy állott az alma a boltban, mindig válaszd a ragyogó héjút, ha ugyanis matt, az már azt jelenti, hogy régóta ott van. Egy másik módszer, ha a szár közelében megpöcögtetjük. Ha ilyenkor a hang tompa, az alma biztosan friss és érett.

2. Egy régi magyar, de kiveszendőben lévő szokás, hogy a családok karácsonykor egy almát annyi felé szeleteltek, ahány tagot számlál a család. A szeletek elfogyasztásával és ezzel a hagyománnyal erősítették a családi kötelékeket és az ünnep békéjét.

3. Az alma számtalan művésznek múzsaként is szolgált! Schiller íróasztalfiókjában például mindig volt egy alma, amelynek illata mindig megihlette a német romantikus költőt, de Bolyai Farkasnak, a geometria megújítójának is gyakran indította be gondolatait ez a gyümölcs.

4. Hogy mekkora volt eddig a világ legnagyobb almája? A Guiness Japánban regisztrálta még 2005-ben, 1,85 kilogrammos súllyal. Magyarországon 2008-ban találták meg hazánk legnagyobb almáját, ami 84 dekát nyomott.

5. Az alma a népi gyógymód egyik alapja is! A magyarok évszázadokon át használták az almát a sápadtság és a torokgyulladás ellenszereként, sokáig sült gyümölcsként fogyasztották az egészség megőrzésének céljából.