11 °Cerős felhőzet
2021. április 17., szombat • Rudolf

5 különleges húsvéti szokás a világból

Szofi Kakuk , 2021. március 27.
A magyar húsvéti szokások mellett, a világ minden táján találkozhatunk érdekes ünnepi programokkal, amelyek akár, hosszú évszázadokra is visszanyúlhatnak. A tojáskeresés például, számos országban tradícióként van jelen Húsvét alkalmából. A csokoládényúlak sem ismeretlenek egyes területeken, de mégis, szinte minden országban vannak olyan szokások, amelyek elsőre meghökkentőnek vagy furcsának hangozhatnak a hazai hagyományokat ismerve. A következőkben 5 olyan ország húsvéti tradícióját hoztuk el, amikről azt gondoltuk, hogy érdekes és új információkként szolgálhatnak a közelgő ünnep kapcsán.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Finnország

Az északi országokban, leginkább Finnországban él egy hagyomány, miszerint Húsvét Vasárnap máglyát gyújtanak, hogy az ünnep alatt elijesszék a boszorkányokat és kifűstöljék a negatív energiákat. Mindezek mellett a finn kislányok és kisfiúk előszeretettel bújnak boszorkányjelmezbe, kezükben egy-egy ággal és keresik az utcákon elrejtett csokoládétojásokat.

5 különleges húsvéti szokás a világból - 2. képFokváros

Fokvárosban nagyon különleges hagyományt tartanak a helyiek, ahol maga a húsvéti nyúl az, aki megjelenik egy varázslatos tündérrel, hogy felügyelje az éves tojásvadászatot, amit leginkább a gyerekek számára rendeznek, de a felnőttek körében sem ismeretlen szokás. A Table Montainen nyomok is segítik a kalandorok útját, kijelölt pontokon találhatnak jeleket, hogy minél zökkenőmentesebben működhessen a tojásgyűjtés.

Ausztrália

A kenguruk földjén, pontosabban Melbourne városában, a Werribee Parkban szintén rendeznek minden egyes évben tojáskeresést, amit a Cadbury csokoládécég több százezer édességgel is megtámogat. A nassolnivalók viszont, nem a megszokott nyúlcsokik, amiket itthon hosszú évtizedek óta ismerünk és fogyasztunk, hanem egy erszényes állatka, a húsvéti erszényesnyúl. Ausztráliában nem őshonos állat a nyúl, Európából lettek betelepítve és mivel a kezdetekkor túlszaporodtak és hatalmas környezeti pusztítást végeztek, az ünnep szimbólumaként sem szívesen választották őket. Napjainkban az erszényesnyúl számos ünnepi termék éke és a finomabbnál finomabb csokoládék mintája is.

5 különleges húsvéti szokás a világból - 3. képFranciaország

Franciaországban, azon belül is egy Haux nevű településen egy nagyszabású tojássütést tartanak, aminek a hagyománya egészen Napóleon idejére nyúlik vissza. Úgy tartják ugyanis, hogy amikor Napóleon és a hadserege éppen az ország déli részén tartózkodott, a helyiek tojáskészleteit felszámolták, hogy a teljes hadsereg jóllakhasson.

A francia császár elrendelte, hogy ennek függvényében a város lakói készítsenek akkora adag omlettet, hogy folyamatosan el tudják látni a hadat, ez a tradíció pedig, évszázadokkal később is megmaradt. Hauxban így, minden Húsvéthétfőn körülbelül 1000 ember számára elegendő tojást sütnek egy hatalmas serpenyőben.

5 különleges húsvéti szokás a világból - 4. képNorvégia

A norvégok a fent említett szokásokhoz képest sokkal csendesebb és magányosabb ünneplési formát választottak. Az északi országban ugyanis 1923-tól ünneplik a Paaskekrimment, ami azt foglalja magában, hogy ilyenkor kötelezően mindenkinek krimit kell olvasnia, ráadásul olyan írásokat, amelyeket Húsvét alkalmából jelentetnek meg a kiadók.
 
1 hozzászólás

Lili • Messiás #1 • 2 hete és 6 napja

Tök jó, hogy mindenhol ennyire mások a szokások.