13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

5 hazai kastély, amit neked is látnod kell

2019. március 03.
9.5771
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Bár hazánk a térképre nézve ma egy aprócska ország képét festi le előttünk, ahol a morál sincs a helyzet magaslatán, de egykoron nagyurak sokasága lakta, akik hatalmas várakat, majd később kastélyokat építettek óriási birtokaikon. Ezek jelentős része még mindig áll, hovatovább teljes pompájában látogatható, éppen ezért összegyűjtöttünk közülük ötöt, melyek messze nem a legismertebbek, de mégis érdemesek a figyelemre.


Brunszvik kastély

A Martonvásáron elhelyezkedő Brunszvik kastély különlegessége, hogy egy csipetnyi Angliát hoz a magyar valóságba, ezáltal nem kell több ezer kilométert utaznunk ahhoz, hogy megismerkedjünk az angol neogót stílus építészeti sajátosságaival, és a hozzá kapcsolódó díszes kastélyparkkal, amit egy nagyobbacska tó is díszít. A Tudor stílusban épült kastélyban ráadásul egy kiállítás is várja az érdeklődőket, a főszerepben egy Beethoven emlékmúzeummal, aki egykoron a kastély vendége volt.

5 hazai kastély, amit neked is látnod kell - 2. kép

Gödöllői kastély

A Gödöllői kastélyról annak ellenére is keveset hallani, hogy egyébként hazánk egyik legnagyobb és leglátványosabb barokk stílusban épült ilyen építményéről van szó, mely Ferenc József és Erzsébet királynő, sőt Sisi királyné, később Horthy Miklós nyári rezidenciája lett. Bár a szovjet időkben a kastély laktanyaként szolgált, de a rendszerváltás után szinte a romokból teljesen újjáépítették az egészet, és eredeti állapotában állították helyre.

5 hazai kastély, amit neked is látnod kell - 3. kép

Nádasdy kastély

A Nádasdy kastély egy igazi építészeti kuriózum Nádasdladányban, mely ránézésre olyan, mint egy romantikus mesebeli épület, ami részben Tudor, részben gótikus stílusban épült fel. Tornyos, csipkés és sokkéményes kialakítása miatt ez is hasonló az angol kastélyokhoz, melyet óriási kapcsolódó angolpark vesz körül, így már csak ezt is érdemes lehet megcsodálni, ha arra járunk.

5 hazai kastély, amit neked is látnod kell - 4. kép

Jankovich kastély

A Balaton déli partjától alig pár kilométerre elhelyezkedő Visz egy igazi kis csodatelepülés, mely bár önmagában is csodálatos, de az itt álló Jankovich kastély miatt érdemes csak igazán a látogatásra. Az ország egyik legnagyobb vadászterülete mellett felépült csodaszép épület ma gyermekotthonként üzemel, így csak kívülről vehető szemügyre, de egyedülálló kastélyparkja bárkinek látogatható, hovatovább érdemes is felkeresni látványosságai miatt

5 hazai kastély, amit neked is látnod kell - 5. kép

Károlyi kastély

Páratlanul festői környezetben, a Bakony és a Vértes között húzódó Móri-árokban fekszik Fehérvárcsurgó, egy aprócska kis település, ahol egy óriási romantikus kastély terül el, az óriási, több mint 100 szobával büszkélkedő Károlyi kastély. A már impozáns megjelenése miatt is csodálatra méltó épületben állandó tárlat, időszakos kiállítások, könyvtár, sőt időnként még zenei programok is látogathatók.

5 hazai kastély, amit neked is látnod kell - 6. kép

1 hozzászólás

hemberender

5 éve, 6 hónapja és 4 napja

Nagyon szép kastályaink és váraink vannak. A Bory vár az egyik kedvencem.

válasz erre