9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

5 hatásos trükk profi fotókhoz

2017. március 30.
7.7631
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Lélegzetelállító, "menő" fotókat okostelefonnal is készíthetünk, öt olyan trükköt mutatunk, amelyek minden bizonnyal megnövelik a népszerűségedet az Instagramon vagy a Facebookon.


1. Fotózz villámokat

Még előttünk állnak a nagy tavaszi és kornyári viharok, amikor szép számmal figyelhetünk majd meg villámokat. Mobiltelefonnal is készíthetünk róluk szép fotókat, ha elvégzünk néhány alapvető beállítást. A manuális beállításoknál a fókuszt állítsuk minél távolabbra, ha tehetjük, akkor végtelenre. Borult, sötét időben, éjszaka a záridő legyen minél nagyobb, a fényerőt is hagyjuk alacsony értéken (3.0), nappali felvételnél viszont ez utóbbit növeljük meg. Az ISO értéke is legyen minél alacsonyabb. Nagyon fontos, hogy helyezzük állványra a gépet, hogy ne mozduljon be a kép a felvétel elkészítése közben. Ezután megpróbálhatjuk elcsípni a villámokat, de ehhez legtöbbször villámgyorsnak is kell lenni, ezért inkább, ha van rá mód, kapcsoljuk be a sorozatfelvételt.


2. Eső után - tükröződések

Egy kiadós eső után használjuk fotózáshoz a pocsolyákat. Fotózzuk le a pocsolyában tükröződő tárgyakat, épületeket, embereket úgy, hogy mind az eredeti, mind a tükörkép látszódjon. Természetesen ha eső után rögtön előbújik a nap, annál szebb lesz a fotónk.


3. Víz alatti képek - nem vízálló kamerával

Nem vízálló a telefonod, de szeretnél víz alatti képeket készíteni? Semmi gond: állítsd bele egy pohárba és kísérletezz, próbáld eltalálni a legjobb szöget, hogy valóban úgy hasson, mint ha a víz alatt lennél. De ha gyors sikerélményre vágysz, először fotózd le magad így.


4. "Mozgó" panorámakép

Érdekes hatású fotókat hozhatunk létre, ha ?mozgó? panorámaképet készítünk. Itt természetesen nem arról van szó, hogy a kép mozog, hanem hogy mi mozgunk a felvétel készítése közben. Tehát ahelyett, hogy szép lassan körbefordulnál, fotózz például egy lassan haladó autó ablakából, kerékpárról csak óvatosan, de lassan sétálhatsz is közben.


5. "Énpanoráma"

Szeretnél rajta lenni te is a panorámaképen, ráadásul többször is? Ehhez persze kell még valaki, ő lesz ezúttal a fotós. Nagyon lassan készítse el a panorámafotót, ami te is látszol, s ha elkészült az első kép, gyorsan kerüld meg őt, és vedd fel a következő pózt... aztán a következőt...

Természetesen az okostelefonnal való fotózásra is érvényes, hogy lehetőleg minél jobb készülékkel készítsük el a képeket, ám nem muszáj felső kategóriában gondolkodni. A Honor 6X például dupla hátoldali kamerával rendelkezik, melynek előnye a jobb mélységélesség közelképeknél, valamint a széles rekeszérték mód, amelynek köszönhetően akár a kép készítése után is lehet élességet és mélységélességet választani.
2 hozzászólás

Móni

7 éve, 8 hónapja

A víz alatti fotó hatása trükkös. mosolygó smiley

válasz erre

blondi

7 éve, 8 hónapja

Ritkán szoktam telefonnal fotózni. Nem vagyok egy nagy fotós.

válasz erre