13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

5 érdekes tény az elhunyt Fülöp hercegről

2021. április 11.
45.2271
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Nem lehet szó nélkül elmenni a pénteken, azaz április 9-én elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg mellett, akit sokan csak II. Erzsébet királynő férjeként ismernek. Az 1921-ben született görög herceg nem mindennapi életpályával és nem mindennapi küzdelmek árán lett a brit királyi család egyik oszlopos tagja. Mai cikkünkben öt érdekes tényt árulunk el a 99 éves korában elhunyt hercegről.


Ez volt Fülöp herceg eredeti neve

Fülöp herceg 1921. június 10-én született Korfu szigetén, azonban a családnak hamar el kellett hagyni az országot, ami miatt a herceg nem is beszélte a görög nyelvet. A herceget eredetileg Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgot néven élt, de ez a brit királyi család szerint "túlságosan németes" volt és a II. világháborút követően nem vetett volna túl jó fényt a családra egy ilyen tag, ezért Fülöp édesanyja vezetéknevét vette fel, a Mountbattent. Így már nem állt semmi Fülöp és Erzsébet közé.

Igazi angol humora volt

Edinburgh hercegének egészen különös humora volt, ami sokszor elég sértő volt az emberek számára, és többször kellett emiatt magyarázkodnia a királyi családnak is. Az utazásai során több alkalommal is írtak sértő, sokszor bunkó beszólásairól is. Ilyen eset volt például 1998-ban Pápua Új-Guineában, ahol egy ott tanuló brit diáktól azt kérdezte:

Ezek szerint neked sikerült megúsznod, hogy megegyenek, mi?

De ez csupán egy volt, a sok közül, még idős korában is megmaradtak ezek a beszólásai.

5 érdekes tény az elhunyt Fülöp hercegről - 2. kép

Igazi sportrajongó volt

A herceg imádta a sportokat és egészen 90 éves koráig aktívan sportolt. Még a fogathajtó események szabályait is segített kidolgozni, de emellett több mint 780 szervezetnek volt tagja, védnöke vagy elnöke. Egy saját díjat is létrehozott, méghozzá az Edinburgh-i herceg díját, melyet 1956-ban alapított az ifjúság számára. Manapság már 144 nemzetre bővült ez a díj.

5 érdekes tény az elhunyt Fülöp hercegről - 3. kép

Fülöp herceg igazi támasza volt unokáinak

Bár gyermekeivel is jó kapcsolatot ápolt a herceg a későbbiekben, igazán unokáival alakult ki jó kapcsolat. Ez legfőképpen Vilmos és Harry herceg esetében látszódott, hiszen mindketten imádták nagypapájukat. Egy történet szerint Vilmos és Harry csak úgy voltak hajlandóak édesanyjuk koporsóját követni, hogy nagypapájuk mellettük volt támaszként.

Erzsébet királynő is többször elmondta, hogy férje az ő biztos és erős sziklája, akire mindig támaszkodhat, immáron több mint 70 éve.

Szinte mindenkit elvesztett

Nem alakult túl kedvezően gyermekkora, ugyanis édesapja, András görög királyi herceg a száműzetést követően alkoholba és szerencsejátékba menekült. Édesanyja, Battenbergi Alíz pedig megtébolyodott és intézetbe került. Ezt követően Fülöpöt nővére nevelte, akit anyjaként szeretett, ezért érintette annyira rosszul a herceget, amikor egy repülőgép balesetben leveszítette nővérét. Végül pedig nagybátyját is elveszítette, aki egy terrortámadásban halt meg.

Ezek után nem volt egyszerű felnőnie Fülöpnek, de végül egy erős férfivá vált, aki a brit monarchia meghatározó tagja volt.

5 érdekes tény az elhunyt Fülöp hercegről - 4. kép

2 hozzászólás

Minoni

3 éve, 2 hónapja és 16 napja

Nagyszerű, olvasmányos cikk, nagyon köszi!

válasz erre

mokus84

3 éve, 2 hónapja és 17 napja

A Korona sorozatban elég jól feldolgozták az életét és azt, hogy milyen volt.

válasz erre