6 °C
erős felhőzet
2024. április 25., csütörtök
Márk

5 egyszerű önfejlesztő módszer, ami segít egyenesbe jönni

2020. október 10.
2.1091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Az önifejlesztés fogalmát nehéz pontosan behatárolni. A önképzésnek kulcsfontosságú szerepe van az egész életünk során és ez a fajta beállítódás nemcsak egy bizonyos kor eléréséig érvényes. A változás szinte az egyetlen olyan dolog, ami állandó az életben, ezért már fiatalabb korban is fontos, hogy olyan képességekkel vértezzük fel magunkat, amiknek a segítségével a nehezebb életszakaszok is könnyebben átvészelhetővé válnak. A következőkben néhány olyan módszert és tippet szedtünk össze, amik által rendszert és stabilitást vihetünk a bizonytalanabb időszakokban is.


Tűzzünk ki célokat magunk elé!

Bizonyos mérföldkövek elérése után le kell ülni és átgondolni a jövőbeli terveket, amik segítenek szelektálni a fontossági sorrendek tekintetében is. A célkitűzések tiszta és reális célok legyenek, amiknek ugyan meg lehet szabni egy bizonyos időkeretet, de jó ha tudjuk előre, hogy szinte lehetetlenség minden egyes jövőbeli forgatókönyvet számításba venni. Így ne ragaszkodjunk túlságosan az előre meghatározott tervekhez és ezek időbeosztásához sem. A terveinket bontsuk le több apró lépésre és próbáljuk élvezni a megvalósításhoz vezető utat is. Használjunk mood boardokat, nyomtassunk ki inspiráló fotókat és keressünk fel olyan embereket, akik egyszer már végigmentek sikeresen az általunk kijelölt úton!

5 egyszerű önfejlesztő módszer, ami segít egyenesbe jönni - 2. kép



Fektessünk önmagunkba!

A havi keretünkből elsőként magunkat fizessük ki. A pénzünket pedig, értékét vesztő tárgyi dolgok helyett fektessük önmagunkba. A 99. ruhadarab helyett keressünk egy olyan továbbképzést, ami a szakmánkhoz kapcsolódik, hogy az elvégzése után magasabb fizetést kaphassunk. Vásároljunk könyveket, költsünk a hobbinkra, spóroljunk utazásokra és a lehetőségeinkhez mérten költsünk többet élményekre. Fejlesszük a nyelvtudásunkat vagy tanuljunk egy teljesen új szakmát, ami mindamellett, hogy számos új kaput is kinyithat, perspektívatágításra is kitűnő.

Kezdjünk el mozogni!

A testedzés nemcsak azért fontos, hogy jól nézzünk ki és egészségesek legyünk, hanem azért is, mert kitartásra ösztönöz. A sportolás a lelket is felélénkíti, eredményesebbé teszi a szellemi aktivitásunkat és általa magabiztosságra is szert tehetünk. Ne féljünk kísérletezni a sportágak között, keressünk olyan mozgásformát, amit nem kényszeresen végzünk és hosszútávon is képesek leszünk időt és energiát belefektetni.

5 egyszerű önfejlesztő módszer, ami segít egyenesbe jönni - 3. kép



Vizsgáljuk meg a szokásainkat és ha kell változtassunk rajtuk!

Charles Duhigg: A szokás hatalma című könyvében arról beszél, hogy minden cselekedetünknek van egy bizonyos mozgatórugója, ami aztán ok-okozati precedenssé válik. Charles éveket töltött a különféle szokások hatásmechanizmusának a vizsgálatával és azok hosszútávú lefolyásával a saját és mások életében is.

Minden szokás kialakulásához szükség van egy jelre, amiből aztán automatikusan következik maga a cselekvés is. A jel maga lehet egy érzelmi státusz, egy adott élethelyzet, külső körülmény, az idő, de még akár egy helyszín is. Egy jel elégséges ahhoz, hogy általa rutint formáljunk, ami lehet építő, de nagyon sok esetben romboló is. Ahhoz, hogy fel tudjuk mérni, hogy egy adott szokás mit ad vagy éppen mit vesz el az életünkből, mélyre kell ásnunk és kibontani a jelekhez kapcsolódó kiváltó okokat és megtudni, hogy pontosan mi is az a jutalom, ami miatt a jel rutinná formálja a cselekedeteinket.

5 egyszerű önfejlesztő módszer, ami segít egyenesbe jönni - 4. kép



Időmenedzsment

A tudatos időgazdálkodást minden embernek érdemes valamilyen szinten elsajátítania. Fontos, hogy az időmenedzsmentnél állítsunk fel fontossági sorrendet és próbáljunk koncentráltan csak egy valamire összpontosítani, hogy a feladatra szánt időkeretet jól tudjuk kihasználni. Ne essünk át a ló túloldalára, szánjunk időt a pihenésre és a kikapcsolódásra is! Ne számoljuk fel elpocsékolt időként azt, ha olvasunk, sorozatot vagy filmet nézünk, netalán más feltöltődést jelentő tevékenységet folytatunk!
1 hozzászólás

Babóca

3 éve, 10 hónapja és 1 napja

Nekem az időbeosztás sose ment, mindig kések kb mindenhonnan. röhögő smiley De szerencsére már megszokták.

válasz erre