13 °C
enyhe eső
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

5 dolog, amire feltétlenül figyelj oda karácsonyi ajándék vásárlásakor

2017. november 26.
23.7551
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Vészesen közeleg felénk a karácsony, így alig egy hónap múlva már mindenki lázasan készülődik a minden évben várt nagy ünnepre, amit az elkövetkezendő napokban a készülődés, az ajándékvásárlás előz majd meg. Sokan azonban hajlamosak úgy vásárolni, hogy csak az árat nézik, vagy csak a gyorsaságot, azonban még a leglényegtelenebb ajándéknál is nagyon fontos odafigyelni bizonyos dolgokra, hiszen nincs is kellemetlenebb annál, mint amikor elrontunk egy ajándékot, és azt ráadásul sem cserélni, sem javíttatni nem lehet. Tehát, ezekre figyeljünk oda vásárláskor:


1. A garancia mindenek felett!

Sajnos még mindig vannak - sőt egyre többen - olyan helyek Magyarországon, ahol igyekeznek trükközni a garanciával. Az online boltok világában egyre gyakoribb, hogy rosszul töltik ki a garanciapapírt, vagy egyáltalán nem küldenek hozzá ilyesmit, így ha letelt a nyolc nap - ami karácsonyi ajándék esetében elég valószínű -, utána széttárják a karukat, és elhajtanak minket a szükséges dokumentumok nélkül. Sőt mi több, ügyeljünk arra, hogy az online és az offline vásárlás esetében egyaránt eltérő garanciaszabályok vonatkoznak ránk, de óvakodjunk az olyan termékektől is - főként a kínai áruknál jön elő -, melyeknek nincs is hivatalos magyar forgalmazójuk, hiszen ilyenkor alapból nem él a garancia sem.

5 dolog, amire feltétlenül figyelj oda karácsonyi ajándék vásárlásakor - 2. kép

2. Blokkod legyen!


Bármit vásárolunk, a blokkot és a számlát mindig tegyük el. Sokszor ugyan nem is kérik, ha problémás az áru, de nem kizárt, hogy belefutunk egy olyan helyzetbe, amikor blokk vagy számla nélkül szóba sem állnak velünk. Ilyen esetben az online vásárlás kicsit biztonságosabb, mert egyre több online bolt állít ki digitális számlát, amivel könnyebb utána boldogulni.

3. Csere lehetséges?

Főként ruha vásárlása esetén nagyon fontos kérdéskör a karácsonyi ajándék vásárlásakor a csere lehetősége. Vannak boltok, ahol nagyon szívesen kicserélik a még nem hordott, legfeljebb felpróbált terméket, ha méretprobléma lépett fel, azonban a drágább helyeken és a drágább termékeknél ezt már a vásárláskor megtagadják. Érdemes tisztába lenni ezzel, ha nem tudjuk pontosan az ajándékozott méreteit, hiszen ha nincs cserelehetőség, könnyen lehet, hogy kidobunk az ablakon több ezer forintot.

4. Vissza lehet-e vinni?

A csere mellett lényeges kérdés még, hogy mi történik akkor, ha a megvásárolt áru nem tetszik az illetőnek? Vissza lehet-e vinni? Sok helyen hallani sem akarnak ilyesmiről, de azért szerencsére rengeteg bolt rugalmas, így ha készpénzt nem is térítenek vissza ilyen esetben, azt azért engedélyezik, hogy az ajándékozott makulátlan, csak kipróbált áru esetén mást válasszon magának. Hasznos lehet, ha például nem találtuk el az adott termék színét, esetleg márkáját.

5 dolog, amire feltétlenül figyelj oda karácsonyi ajándék vásárlásakor - 3. kép

5. Magyar terméktámogatás adott?


Főként a műszaki cikkek esetében nagyon súlyos nyelvproblémákba botolhatunk bele akkor, ha a kiválasztott ajándéknak nincs magyar terméktámogatása. Ez főként a kínai termékek - mobilok, okosórák, okoskarkötők, táblagépek és egyebek - esetében jelenthet problémát, hiszen ha van terméktámogatás, anyanyelvünkön kérhetünk segítséget például a beállításhoz, ha viszont nincs, és akadályba ütköztünk, akkor magunkra leszünk utalva.
3 hozzászólás

Carrie

6 éve, 10 hónapja és 2 napja

Pont emiatt szoktam online vásárolni mert ott 14 vagy 30 napon belül vissza lehet küldeni a termeket.

válasz erre

becky

6 éve, 10 hónapja és 18 napja

Most már én is mindig elrakom a blokkot. Volt olyan h elveszett és már nem tudtam visszavinni...

válasz erre

csillucs

6 éve, 10 hónapja és 18 napja

Iszonyatosan hasznos cikk. Nagyon sokan elfelejtik a garanciát.

válasz erre