13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 tipp, hogy te is kevesebb élelmiszert pazarolj

2018. március 11.
7.5181
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az élelmiszerpazarlás világszerte egyre komolyabb méreteket ölt, ami különösen azért nagy probléma, mert a szegényebb országokban már most sok embernek nincs mit ennie, és hamarosan eljön az idő, amikor egyre többen beszélnek majd az élelmiszerválságról. Bár megelőzni teljesen nem tudjuk, de egy kis odafigyeléssel késleltetni márigen, amennyiben pedig te is szívesen tennél valamit az ügyben, akkor hadd adjunk pár tippet, amivel kevesebb élelmiszert pazarolhatsz.


1. Tervezd meg az étkezéseidet!

Az élelmiszerpazarlás elkerülésének egyik legjobb módja túlzás nélkül a tervezésben rejlik. Ez talán kicsit időigényes feladat, hiszen minden héten el kell végeznünk, de amennyiben így teszünk, ergo megtervezzük mit fogunk enni a héten, azzal nemcsak kevesebb étel kerül a kukába, hanem mindemellett sokkal olcsóbban is kihozhatjuk a főzést, sőt mi több, az egészségünkre egyaránt jobban odafigyelhetünk.

5+1 tipp, hogy te is kevesebb élelmiszert pazarolj - 2. kép

2. Csak azt bontsd meg, amit tényleg megeszel!


Sokan hajlamosak rá, hogy a munkából hazaérve, konkrétan kiéhezve több dolgot is megbontanak egy étkezéshez, amivel egyszerre több élelmiszer képzeletbeli visszaszámlálója indul el. Ez nemcsak a kalóriák és egészségünk miatt helytelen, hanem azért is, mert így sokkal nagyobb valószínűséggel hagyunk ott félig megbontott élelmiszereket a hűtőben, melyek emiatt hamarabb tönkre mehetnek.

3. A hűtőben sok minden, a fagyasztóban szinte minden eláll!

Ha nem esszük meg az ebédünket, vagy csak félig sikerül elfogyasztanunk a szendvicsünket, ne hajítsuk ki rögtön a kukába a másik felét, mert ennél nagyobb pazarlás nincs is. A hűtőben rengeteg étel napokig eláll, de vannak olyan dolgok, melyek a fagyasztóba téve akár hetekig vagy hónapokig is. Ne dobjuk ki például a levest csak azért, mert meguntuk, fagyasszuk le, és pár hét múlva elfogyasztjuk a többit.

4. Használj applikációkat!

Mivel az élelmiszerpazarlás ma már globális szinten is egyre jelentősebb probléma, ezért nem meglepő, hogy számtalan olyan applikáció van az App Store-on és a Google Play-en, melyek segíthetnek spórolni. Némelyek csak tippekkel, mások naptárakkal és táblázatokkal, míg megint mások egymásra épülő receptekkel kecsegtetnek.

5+1 tipp, hogy te is kevesebb élelmiszert pazarolj - 3. kép

5. Kombináld a régi ételt az újjal!


Az élelmiszerpazarlás ellen az egyik legjobb módszer a folyamatos kombináció. Például amennyiben sült húst készítettünk, de már meguntuk, dobjunk össze egy jó főzeléket, amihez a húst újra felhasználhatjuk és így tovább. A főzés attól szép, mert határtalan kreativitást ad!

+1. Csak akkor dobd ki, ha tényleg gond van vele!

Sokan hajlamosak rá, hogy a szavatossági idő lejáratával úgy dobálják ki az ételeket, mintha az szentírás lenne, holott az élelmiszerek jelentős többségének pár nappal a lejárati idő után még az ég világon semmi bajuk sincs. Különösen igaz ez a legtöbb hűtőben tárolt dologra, valamint bizonyos tejtermékekre, melyekkel sokan óvatosan bánnak, holott nem kizárt, hogy még egy héttel a lejárati idő után is tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra.
2 hozzászólás

Minoni

6 éve, 6 hónapja és 24 napja

Nem is gondol bele az ember hogy mennyi kaját dob a szemétbe. Próbálok úgy főzni és vásárolni, hogy ne kelljen semmit se kidobni, de sajnos néha előfordul egy kis kaja hulladék.

válasz erre

kalifa

6 éve, 6 hónapja és 25 napja

Inkább megyek minden nap boltba minthogy kaját dobják ki. Néhány hónapja szoktam erre rá.

válasz erre