1. Tervezd meg az étkezéseidet!
Az élelmiszerpazarlás elkerülésének egyik legjobb módja túlzás nélkül a tervezésben rejlik. Ez talán kicsit időigényes feladat, hiszen minden héten el kell végeznünk, de amennyiben így teszünk, ergo megtervezzük mit fogunk enni a héten, azzal nemcsak kevesebb étel kerül a kukába, hanem mindemellett sokkal olcsóbban is kihozhatjuk a főzést, sőt mi több, az egészségünkre egyaránt jobban odafigyelhetünk.
Sokan hajlamosak rá, hogy a munkából hazaérve, konkrétan kiéhezve több dolgot is megbontanak egy étkezéshez, amivel egyszerre több élelmiszer képzeletbeli visszaszámlálója indul el. Ez nemcsak a kalóriák és egészségünk miatt helytelen, hanem azért is, mert így sokkal nagyobb valószínűséggel hagyunk ott félig megbontott élelmiszereket a hűtőben, melyek emiatt hamarabb tönkre mehetnek.
3. A hűtőben sok minden, a fagyasztóban szinte minden eláll!
Ha nem esszük meg az ebédünket, vagy csak félig sikerül elfogyasztanunk a szendvicsünket, ne hajítsuk ki rögtön a kukába a másik felét, mert ennél nagyobb pazarlás nincs is. A hűtőben rengeteg étel napokig eláll, de vannak olyan dolgok, melyek a fagyasztóba téve akár hetekig vagy hónapokig is. Ne dobjuk ki például a levest csak azért, mert meguntuk, fagyasszuk le, és pár hét múlva elfogyasztjuk a többit.
4. Használj applikációkat!
Mivel az élelmiszerpazarlás ma már globális szinten is egyre jelentősebb probléma, ezért nem meglepő, hogy számtalan olyan applikáció van az App Store-on és a Google Play-en, melyek segíthetnek spórolni. Némelyek csak tippekkel, mások naptárakkal és táblázatokkal, míg megint mások egymásra épülő receptekkel kecsegtetnek.
Az élelmiszerpazarlás ellen az egyik legjobb módszer a folyamatos kombináció. Például amennyiben sült húst készítettünk, de már meguntuk, dobjunk össze egy jó főzeléket, amihez a húst újra felhasználhatjuk és így tovább. A főzés attól szép, mert határtalan kreativitást ad!
+1. Csak akkor dobd ki, ha tényleg gond van vele!
Sokan hajlamosak rá, hogy a szavatossági idő lejáratával úgy dobálják ki az ételeket, mintha az szentírás lenne, holott az élelmiszerek jelentős többségének pár nappal a lejárati idő után még az ég világon semmi bajuk sincs. Különösen igaz ez a legtöbb hűtőben tárolt dologra, valamint bizonyos tejtermékekre, melyekkel sokan óvatosan bánnak, holott nem kizárt, hogy még egy héttel a lejárati idő után is tökéletesen alkalmasak emberi fogyasztásra.