11 °C
tiszta égbolt
2024. április 27., szombat
Mariann, Zita

5+1 tipp, hogy miként tervezd meg családoddal a külföldre költözést

2018. április 14.
10.9461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A hányingert keltő politikától elszakadva is magabiztosan kijelenthető, hogy hazánk lakossága talán még soha nem volt annyira elkeseredett, mint ezekben az esztendőkben. Rengetegen fontolgatják például a külföldre költözést egy szebb és könnyebb élet reményében, sokan azonban vagy a hazaszeretet, vagy éppen a család miatt nem vágnak neki a nagy kalandnak. Főként utóbbi miatt azonban sokan családostul vágnak neki a kivándorlásnak, ami korántsem egyszerű folyamat. Éppen emiatt most összegyűjtöttünk 5+1 hasznos tippet, hogy elkerüld a kezdeti buktatókat!


1. Ismerős nélkül soha!

Mivel rengeteg magyar él már külföldön, ezért nem nehéz legalább egy ismerőst találni, aki már kint dolgozik egy távoli országban. Az ő segítsége nélkül biztos lehetsz abban, hogy nem fog sikerülni a kivándorlás, hiszen egy sor dolgot el kell intézni, amire még akkor sem lesz időd, ha tudod biztosítani a jövőbeni lakhelyedre a többszöri kiutazást. Az elintézni való mellett pedig nem árt némi ismeretet is szerezni az adott országról azon túl is, ami a turistakönyvben olvasható.

5+1 tipp, hogy miként tervezd meg családoddal a külföldre költözést - 2. kép

2. A nyelvtudás mindig elengedhetetlen!


"Munkát keresek nyelvtudás nélkül!" - százával olvashatunk efféle álláshirdetéseket a külföldi munka után érdeklődők fórumain, azonban ne ringassuk magunkat álmokba, nyelvtudás nélkül nem lehet elhelyezkedni odakint. Ha van egy brigád, egy ismerős, aki mindig tolmácsol nekünk, akkor esetleg, de nyelvismeret nélkül egyáltalán miként tudjuk elintézni a lakhatást, a banki ügyeket, egyáltalán hogyan értjük meg, hogy mit kell csinálni a munkahelyen? Sőt, ha gyerekek vannak, nekik is rendkívül fontos a nyelv, hiszen az iskolában meg sem tudnak majd mukkanni!

3. Legalább egyikőtöknek legyen biztos állása!

Akár párunkkal, akár gyerekekkel megyünk ki, a vakvilágba elindulni veszélyesebb, mint itthon éhbérért dolgozni. Emiatt csak úgy vágjunk neki az útnak, ha legalább az egyikünknek már van biztos helye, ahol garantáltan várják. Bár egy kereset odakint is édeskevés egy család eltartásához, de ha van egy kis megtakarítás, és ha kicsit összehúzzuk magunkat, addig éppen elég lesz, amíg mindenki talál magának valami munkát. Sokszor hatásos lehet, ha a családfő önfeláldozó módon előre megy az idegen országba, és megteremi az ideális helyet a családnak.

4. A lakáskérdésben is biztosnak kell lenned!

Ha gyerekekkel mész ki egy idegen országba, bizonyára nem akarsz az utcán lakni velük, sem különféle átmeneti szállókon, hiszen a körülmények az ilyen helyeken biztosan rosszabbak, mint itthon. Emiatt csak úgy vágj neki az útnak, ha már biztosítva van odakint a lakásotok, ez azonban a nagyobb külföldi városokban nem lesz egyszerű, hiszen egyrészt elképesztően drágák az albérletek - lakásvásárlásról ne is álmodj -, és a jobb helyek garantáltan foglaltak.

5+1 tipp, hogy miként tervezd meg családoddal a külföldre költözést - 3. kép

5. A gyerekek hol járnak majd iskolába és óvodába?


Ha nem szeretnéd, hogy utódaid halasszanak az iskolában vagy az óvodában, akkor a megfelelő intézmény felkeresése és a beiratkozási procedúra lefolytatása is nagyon fontos. Sőt, alapkövetelmény lesz a nyelvtudás, ami óvoda esetében egy kicsit könnyebb lehet, de az iskolában a tanulás miatt nagyon szigorúan veszik. Erre feltétlenül oda kell figyelned, a szinte garantáltan eltérő iskolarendszerről nem is beszélve.

+1. Megtakarított pénz nélkül ne!

Az élet külföldön sem habos torta, ezt jobb, ha észben tartjuk, sőt keményebb, mint itthon. Sokkal többet kell dolgozni, sokkal drágább minden, de nyilvánvaló: magasabb a színvonal. Nehezebb helyzetek azonban odakint is adódhatnak, így amennyiben szeretnéd ezeket elkerülni, legalább két-három havi fizetésed legyen eltéve, mert megtakarítás nélkül kimenni még a váratlan kiadások miatt is kész öngyilkosság - pláne gyerekekkel.
3 hozzászólás

Linda

6 éve, 6 hónapja és 18 napja

Meg mondom őszintén ez a cikk nem nagyon tetszik. Bár szeretem a cikkeiteket de ez most nagyon nem tetszik. Nem jó hogy ti is arra ösztönözték az embereket hogy menjenek el. Tudom h a mostani kormány nem a legjobb de az sem megoldás h mindenki elmenekül... szomorú smiley

válasz erre

EszterSzabadkai

6 éve, 6 hónapja és 19 napja

Tényleg szomorú az ilyen, de sokan gondolkodnak ezen.

válasz erre

Zita.Péter

6 éve, 6 hónapja és 20 napja

Azért elég szomorú, hogy ilyenekről kell olvasnia az embernek.

válasz erre