2019. március 24., vasárnap • Gábor, Karina

5+1 tipp, hogy könnyebben elaludj esténként

Brauny , 2018. szeptember 08.
A felgyorsult és stresszes világban sajnos nagyon sokan szenvednek alvási nehézségektől. Rengetegen nem tudnak elaludni, felébrednek az éjszaka közepén, mások egyszerűen éberen alszanak. Ennek a legtöbb esetben lelki okai vannak, melyeket feltétlenül fel kell deríteni a megoldás érdekében, azonban addig is van pár hatásos praktika, melyek segíthetnek abban, hogy könnyebben jöjjön esténként az álom.


1. Este már ne dolgozz!

Az egyik ilyen például, hogy ha sokat túlórázunk is, este már ne dolgozzunk, ne is gondoljunk a munkára, ne nézzük meg az üzeneteinket, hiszen ha ilyenkor stresszeljük magunkat, annak semmi értelme. A munka megvár, holnap is ott lesz, holnap is el lehet végezni, az estéinket inkább a kikapcsolódásnak, a családnak szenteljük.

5+1 tipp, hogy könnyebben elaludj esténként - 2. kép

2. Lődd le az internetet!


Ha a fentieket hatásosan akarjuk kivitelezni, akkor nagyon fontos lesz kilőni az internetet otthon az esti órákban, hogy se a számítógépen, se az okostelefonon ne vonhassa el semmi sem a figyelmünket. Az internet ugyanis a legnagyobb időrabló, miközben a felzaklatáshoz is rendkívüli módon alkalmas, ezért lefekvés előtt pár órával már hanyagoljuk.

3. Egy kis testmozgás sem árt!

Internet helyett foglalkozzunk egy kicsit inkább a testünkkel. Fárasszuk le magunkat egy picikét azzal, hogy elmegyünk futni, kerékpározni vagy csak szimplán bokszolunk és jógázunk egyet. Ez nagyon fontos, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a testmozgás megsegíti az elalvást és az alvásminőséget is. Persze lehetőleg ne lefekvés előtt jusson eszünkbe, inkább még délután!

4. Nyugtatóteát a szervezetnek!

Azt senkinek nem ajánljuk, hogy gyógyszerekkel jusson el odáig, hogy minden este könnyen elaludjon, azonban egy kis gyógynövényes segítség senkinek sem árt majd. Olyannyira nem, hogy ma már vannak speciális, elalvást segítő teakeverékek, sőt nyugtatóteák is, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kikapcsoljuk az agyunkat, és könnyen álomba merüljünk. Csipetnyi magnéziummal ráadásul még hatásosabb lesz a dolog!

5+1 tipp, hogy könnyebben elaludj esténként - 3. kép

5. Legyen rendszer az életedben!


A rendszeresség a könnyű elalvás szempontjából nagyon fontos, ezáltal ha hozzászoktattuk a szervezetünket ahhoz, hogy minden este 10 óra magasságában ágyba kerül, és reggel 6-kor felkel, akkor szinte garantált, hogy nem lesz probléma az elalvással. Az emberi test imádja a rendszerességet, ami az étkezések esetén is nagyon fontos, ha az anyagcseréről és a súlymegőrzésről van szó.

+1. Fáraszd le az agyadat!

Amennyiben fáradtak vagyunk, de az agyunk mégis pörög, akkor nagyon fontos, hogy lefárasszuk az agyunkat is. Ehhez válasszunk olyan kikapcsolódást, ami számunkra a legkézenfekvőbb és leghatásosabb. Egy jó könyv, egy kis videojáték, netán egy szuper film például ideális ehhez, de mindenképpen valami olyat válasszunk, ami már nem zaklat fel elalvás előtt.
 
2 hozzászólás

krisztike • Überbrutál #2 • 7 hónapja,

Minden este nézek egy nyugtató hangulatú filmet, legalábbis félig. El tudok aludni rajta nagyon.

pilótakeksz • Messiás #1 • 7 hónapja,

A mozgás és az olvasás vált be nekem.