13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 tipp, hogy gyorsan el tudj aludni esténként

2019. június 19.
9.8061
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az alvásproblémák rengeteg embert érintenek kellemetlenül világszerte kisebb vagy nagyobb mértékben. Sokan képtelenek a pihentető és kiadós alvásra, míg másoknak csak az elalvással van gondjuk, de ha egyszer álomba merültek, reggelig fel sem ébrednek. Ha te is utóbbi csoportba tartozol, vagyis csak az elalvás megy nehezen, akkor engedd meg, hogy segítsünk egy kicsit, lévén van pár olyan trükk, amivel könnyebben mehet esténként az álomba szenderülés.


1. Mozogj valamit!

Az elalvás nehézségét gyakran az adja, hogy bár az agyunk elfáradt a mindennapi teendőkben, azonban a testünk még pörögne tovább. Próbáljuk meg összhangba hozni a kettőt, ezáltal ha szellemi munkát végzel, akkor itt az idő nekilátni, és mozogni valamit. Nem kell feltétlenül megerőltető edzéseket végezni, a jógázás például éppen ideális lehet, sőt mi több, alighanem az egyik legjobb, hiszen segítségével alaposan rákészülhetünk az alvásra.

5+1 tipp, hogy gyorsan el tudj aludni esténként - 2. kép

2. Vigyél rendszert az életedbe!

Az egészséges életmód része a rendszeresség, vagyis akkor tudsz majd igazán könnyen elaludni esténként, ha a szervezeted is erre hangoltad. Ennek a lényege nem más, minthogy minden egyes napon kialakítasz egy rutint esténként, tehát 7-kor vacsorázol, 8-kor elmész fürdeni, 9-kor leülsz olvasni vagy valami más nyugalmas tevékenységet folytatni, 10-kor pedig lefekszel aludni. Ha ezt mindig betartod, egy idő után a szervezeted igényelni fogja ezt a folytonosságot.

3. Relaxálj esténként!

Akár közvetlenül elalvás előtt, akár csak az esti rutin részeként, a megfelelő relaxálás nagyon fontos lehet abban, hogy könnyedén elaludjunk majd az ágyba kerülve. Hogy számodra mi relaxáció, azt neked kell tudnod! Sokaknak ilyen a könnyed jóga, a meditáció, de van, akit egy laza mobiljáték, egy kis illóolaj, netán egy jó könyv tud ellazítani annyira, hogy az az állapot ideális legyen az alváshoz.

4. Próbálj ki pár gyógynövényt!

Ha te sem akarsz altatókkal elaludni, akkor érdemes kinyitni a természet patikáját, és néhány gyógynövényt bevetni. Ma már vannak például különféle altató és nyugtató teakeverékek, melyek kiváló szolgálatot tehetnek ilyen esetekben, de például a közönséges citromfű tea is kitűnő alternatívát nyújthat. Érdemes kitapasztalni ezt is!

5+1 tipp, hogy gyorsan el tudj aludni esténként - 3. kép

5. Este már nincs munka!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy hazaviszik magukkal a munkát. Ilyenkor még este is jöhetnek e-mailek, melyekre annak fényében válaszolnak sokan, hogy reggel már nem kell. Pedig az e-mailek megvárnak reggelig, így miután megkezded az esti lefekvési szertartásodat, 7-8 óra körül már kapcsold ki a telefonodon az internetet, hogy semmi se zaklathasson fel elalvás előtt.

+1. Találd meg az elalvós pontokat!

Vannak olyan pontok az ember testén, sőt vannak olyan testhelyzetek is, melyek segítséget nyújthatnak az elalvásban. Számos alternatív megoldás létezik ezen a téren, mely azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse az elalvást, tehát érdemes utánaolvasni a témának, hiszen bizonyos pontok stimulálásával percek alatt álmot hozhatunk a szemedre. Nem hiszed? Próbáld ki, hiszen nem veszíthetsz semmit!
1 hozzászólás

csillucs

5 éve, 2 hónapja és 8 napja

Nekem annyi féle elalvós ponton van, hogy pont amiatt nem tudok elaludni rendesen. röhögő smiley

válasz erre