5+1 mérgező növény, amiből legalább egy a te környezetedben is előfordul!

Brauny , 2017. június 18.
Az emberek többsége imádja a virágokat és a növényeket maga körül, sőt rengetegen nemcsak a lakásban, hanem a kertben is előszeretettel tartanak gyakran olyan szépségeket, amelyekről talán nem is sejtik, hogy milyen mérgezők. Merthogy hazánkban is rengeteg olyan növény gyakori a háztájakon és a lakásokban, amelyek emberre és állatra egyaránt veszélyesek lehetnek, azonban ezt rengetegen még csak nem is tudják. Most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 5+1 mérgező növény, amiből legalább egy a te környezetedben is előfordul! - 2. kép

1. Rebarbara


A rebarbarának köztudottan csak a levélnyeleit, a kemény, húsos részeit hasznosítjuk étkezésekhez, a levelét azonban rendszerint eldobjuk. Legalábbis remélhetőleg és nem véletlenül! A rebarbara levele ugyanis mérgező, és bár kis mennyiségben nem érezzük negatív hatásait, ellenben nagy mennyiségben képes arra, hogy leállítsa a veseműködést.

5+1 mérgező növény, amiből legalább egy a te környezetedben is előfordul! - 3. kép

2. Buzogányvirág


A buzogányvirág szobanövényként ismert, és leginkább sajátosan szép, tarka levelei miatt tartják sokan. Talán néhányan tapasztaltuk már, hogy ha a buzogányvirágot a testünkhöz dörzsöljük, akkor égő, viszkető érzés jelentkezik. Ez nem véletlen, hiszen a kérdéses növény erősen mérgező, ezáltal ha megennénk belőle egy-két levelet, az annyira megduzzasztaná a légútjainkat, hogy azok teljesen elzáródnának és belehalnánk.

5+1 mérgező növény, amiből legalább egy a te környezetedben is előfordul! - 4. kép

3. Nárcisz


Rengeteg falusi portán egyfajta kötelező jelleggel találhatunk nárciszt, amely csodálatos sárga virágával a tavasz egyik első hírnöke. Virágjával nincs is probléma, nem úgy a hagymájával, amiben egy erős méreganyag van. Bár nyilván kevés az esélye annak, hogy ezt mi megesszük, azonban például egy a kertben gyakran gödröket ásó kutyus könnyedén lenyelheti, amitől akár halálos szívritmuszavar is felléphet nála, de enyhébb esetben is hányás, hasmenés jelentkezhet.

5+1 mérgező növény, amiből legalább egy a te környezetedben is előfordul! - 5. kép

4. Hortenzia


A hortenzia amilyen szép kis háztáji növény, annyira veszélyes, hiszen azon kevés virágfélék közé tartozik, amelyik cianidot tartalmaz. Mielőtt megijednénk, ez olyan mennyiség, hogy legalább egy egész bokrot kellene megennünk belőle, hogy belehaljunk, de elég megdöbbentő, hogy egy ilyen szép növény egy ilyen veszélyes vegyületet tartalmaz.

5+1 mérgező növény, amiből legalább egy a te környezetedben is előfordul! - 6. kép

5. Leander


A leander amilyen szép, olyan halálos növény! Méreganyagát levelében tárolja, és annyira nagy mennyiségben található meg benne, hogy gyermekeknek elegendő lehet akár egyetlen levél ahhoz, hogy végzetes dózisú mérgezést kapjanak. Enyhébb esetben a leander mérgezés tünetei a lassuló pulzusszám, az álmosság, az ájulás és a remegés, amit nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén szívmegállás követhet.

5+1 mérgező növény, amiből legalább egy a te környezetedben is előfordul! - 7. kép

+1. Tiszafa


A tiszafának bár a piros bogyói elég riasztóak, összességében ez az egyetlen dolog a kérdéses növényen, ami nem mérgező, minden más igen. A magok a legveszélyesebbek mind közül, hiszen olyan alkaloidokat tartogatnak, amelyek erős görcsökhöz, hányáshoz, hasmenéshez vezetnek, szélsőséges esetekben azonban bénulás és szívelégtelenség is felléphet ilyenkor.
 
2 hozzászólás

eperjam • Überbrutál #2 • 1 éve, 1 hónapja és 1 napja

Ezt érdemes volt elolvasnom. A leanderen meglepődtem meg a hortenzián is, de nyilván jó esetben az ember nem eszik ilyet.

krisztike • Überbrutál #1 • 1 éve, 1 hónapja és 1 napja

A leanderről nem tudtam, hogy mérgező. Hasznos cikk.