2018. december 12., szerda • Gabriella

5+1 jel, hogy telefonfüggő vagy

Brauny , 2017. november 04.
A telefonfüggőség bár hivatalosan még nem egy elismert betegség, de gyakorlatilag egyre több embernél figyelhető meg egy olyan mentális függőség az okostelefonjával kapcsolatban, ami kielégítetlenség esetén már-már elvonási tünetekkel járhat együtt. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5+1 olyan egyértelmű jelet, amelyek megjelenését követően érdemes lehet elgondolkoznod azon, hogy valami probléma van veled.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


1. Powerbank nélkül sehová!

Ha telefonod töltöttsége 50 százalék alá csökkent, és te máris kétségbe estél, akkor elkeserítenénk, mert nagy a baj. Még nagyobb, ha töltő vagy powerbank - esetleg mindkettő - nélkül már ki sem mozdulsz otthonról, és amikor csak lehetőséged van rá, azonnal fel is dugod tölteni készülékedet.

5+1 jel, hogy telefonfüggő vagy - 2. kép

2. Amint várni kell, rögtön a kezedben van a telefon!

Régen az emberek jól tűrték a várakozást, beszélgettek, járatták az agyukat, ma azonban egyre többen azonnal az okostelefonukhoz nyúlnak. Ez önmagában még nem is akkora baj, de ha az a telefon kézben marad egészen a várakozási idő végéig, ha már akkor is a kezünkben tartjuk, ha egyébként minden hírt elolvastunk és mindent megnéztünk, vagy csak azért elindítunk egy mobiljátékot, hogy ne kelljen eltenni a telefont, akkor az már gond lehet.

3. Mindenhol WiFit vadászol!

Bár az okostelefon jó dolog, azért internet nélkül valljuk be: nem sokat ér. Mivel adatkapcsolat megváltására sok embernek nincs lehetősége, ezért rengetegen vannak, akik úton-útfélen ingyen WiFit próbálnak vadászni. Ez nem lehetetlen feladat ugyan, de könnyedén betegessé válhat egy idő után, szóval érdemes odafigyelni erre.

4. Csak még egy percet!

A telefonfüggőség egyik tipikus előjele, ha valaki képtelen letenni a telefonját. Csak még egy percet, csak még egy görgetést a Facebookon, csak még egy hírt valamelyik híroldalon, csak még egy pályát egy játékban, és máris ott tartunk, hogy elment egy egész óra a napunkból, amit akár értékes feladatokra is fordíthattunk volna.

5+1 jel, hogy telefonfüggő vagy - 3. kép

5. A WC-re is magaddal viszed!

Bár ma már alapkövetelmény, hogy mindenhol elérhetők legyünk, azért néha nem árt, ha elszakadunk az okostelefontól. Ilyet egyre ritkábban teszünk, ezáltal az már megszokott, hogy aludni magunkkal visszük a készüléket, de ha a WC-re is velünk jön, az már azért egy olyan szint, ami nem feltétlenül egészséges. Mentálisan legalábbis határozottan, higiéniailag pedig pláne!

+1. Már álmodban is telefonozol!

Elég nagy a baj, ha telefonunktól már álmunkban sem tudunk elszakadni. Mindez persze nem meglepő, ha egész nap azt nyomkodjuk, és alváskor is karnyújtásnyira van tőlünk - a legtöbben ugyanis azzal ébresztik magukat -, de összességében ez nem egy egészséges folyamat, pláne ha már képesek vagyunk azt álmodni, hogy például a közösségi oldalakat bújjuk.
 
2 hozzászólás

Sandy • Messiás #2 • 1 éve, 2 hónapja és 10 napja

WC-re magammal szoktam vinni reggelente. De csak azért mert ott szoktam megnézni az e-maileket.

Minoni • Polihisztor #1 • 1 éve, 2 hónapja és 10 napja

Én itt még nem tartok, de nagyon sokan azok már sajnos.