16 °C
borús égbolt
2024. május 08., szerda
Mihály

5+1 hatásos tipp, hogy spórolj a rezsiköltségeiden

2019. február 02.
13.7301
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Akár a pénzspórolás, akár a környezettudatosabb életmód elérése a cél, a rezsiköltségek csökkentése mindenkinek fontosnak kellene lennie. Bár a nagyobb és észrevehetőbb megoldások határozottan csak jelentősebb befektetésekkel érhetők el, azért mi is tudunk néhány olyan házi praktikát, melyek vagy minimális kiadást igényelnek, vagy csak némi odafigyelést és pár szokásunk megváltoztatását a cél elérésének érdekében. Hogy melyek ezek?


1. Szigetelj!

Legalábbis abban az esetben, ha elavultak otthon a nyílászárók, melyek miatt éves szinten több tízezer forinttal is magasabbra rúghatnak a rezsiköltségeink. Ezeket számtalan módon feljavíthatjuk nőként is! Az egyik leginkább egyszerű megoldást a szélfogók alkalmazása adja, de mellettük ragaszthatunk utólagos öntapadó szigetelő csíkokat az ablak- és ajtószárnyakra, sőt mi több, vannak ma már speciális hőszigetelő fóliák is, melyeket az üvegre kell felhordani, a hatás pedig garantáltan nem marad el.

5+1 hatásos tipp, hogy spórolj a rezsiköltségeiden - 2. kép

2. Zuhanyozz!

Mert egyrészt zuhanyozni jobb és higiénikusabb, másrészt pedig sokkal kevesebb vízből is megoldható a tisztálkodás. Természetesen nem akkor, ha fél órán át állunk a totál megnyitott zuhany alatt, hiszen ilyenkor a pazarlás lényegesen nagyobb, de ha csak bevizeztük a testünket, elzárjuk a csapot, megmosakszunk mindenhol, végül pedig leöblítjük magunkat, akkor az a vízszámlánkon alaposan megmutatkozik majd.

3. Cserélj energiatakarékosra!

Egy átlagos lakásban akár 15-20 izzó is gondoskodhat arról, hogy este és éjszaka elegendő fényt kapjunk a mindennapi teendők elvégzéséhez. A villanyszámla jelentős részét pedig ezek generálják, így érdemes lehet energiatakarékosra vagy LED izzóra cserélni mindent, ami először talán nagyobb befektetés, több tízezer forint is lehet, azonban garantáltan már az első hónap után észrevehető lesz a villanyszámlán a hatása.

4. Kapcsold ki, húzd ki!

Ha még több villanyt akarunk spórolni, akkor a szokásainkon is változtatni kell. Ne égessük feleslegesen a villanyt, ne menjen a tévé, ha senki sem nézi, sőt mi több, ne is legyen bedugva, ha nincs otthon senki. Az elektromos berendezések készenléti módja ugyanis szintén fogyaszt valamennyi áramot, és bár nem sokat, de ha van otthon legalább 10-15 ilyen dolog, akkor az már jó pár ezer forintos pénzkidobás lehet évente.

5+1 hatásos tipp, hogy spórolj a rezsiköltségeiden - 3. kép

5. Folyamatosan fűts, de keveset!

A fűtésen nemcsak a szigeteléssel lehet spórolni, hanem azzal is, ha változtatunk a fűtési szokásokon. Rengetegen úgy vannak vele, hogy ha nincs otthon senki, akkor napközben kikapcsolják a fűtést, délután és este pedig maximumra tekerik, ami elképesztő pazarlás. Kiszámolva ugyanis sokkal jobban járunk, ha inkább egyenletesen, folyamatosan, de alacsonyabb hatásfokon üzemel a fűtés, hiszen ilyenkor nem hűl ki a lakás, avagy nem kell magas hatásfokon üzemeltetni a kazánt az ismételt bemelegítéshez.

+1. Pisi zuhanyzás közben!

Bár sokan viszolyoghatnak tőle, azonban ha naponta legalább kétszer zuhanyzunk, akkor egy hónapban akár 300 liter vizet is megspórolhatunk azzal, ha nem a WC-be intézünk két kisdolgot, hanem zuhanyzás közben a zuhanytálcába. Talán gusztustalannak hat, de gondoljunk bele, hogy miben úszkálunk, ha elmegyünk egy uszodába...
nincs még hozzászólás