13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

5+1 hasznos tipp, mielőtt hitelt vennénk fel

2016. szeptember 24.
4.6031
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A hitelfelvétel nehézségeit a legtöbb embernek élete során sajnos meg kell tapasztalnia. Sokan azonban úgy ugranak bele kis túlzással az első adandó alkalomba, hogy egyáltalán nem gondolják át, pontosan mivel is jár mindez. A hitel ugyanis elköteleződés, méghozzá hosszú évekre, gyakran évtizedekre, éppen ezért most néhány hasznos tippel szolgálnánk nektek azzal kapcsolatban, hogy mit mérlegelj feltétlenül, mielőtt hitelt vennél fel.



5+1 hasznos tipp, mielőtt hitelt vennénk fel - 2. kép

1. Gondolj bele!

A hitel kapcsán sokan nem gondolnak bele abba, hogy 8-10-15 év milyen hosszú idő. Te például mit csináltál 15 évvel ezelőtt? Még az iskolában ültél? Netán az óvodában? Gondoltad-e akkor, hogy egy napon kölcsönt fogsz majd felvenni? Bizonyára nem, éppen emiatt gondolj azért bele még néhány hasonló esetbe, hiszen ennyi év alatt nagyon sok dolog történhet még, biztos vagy abban, hogy neked most kell ez a hitel?

2. Biztos anyagi háttér

A mai világban nincs olyan, hogy biztos, ellenben nem árt hitelfelvétel előtt biztosra menned, ezáltal tartalékolnod egy keveset, fedezetet gyűjteni ahhoz, hogy ha esetleg beütne a krach, akkor is tudj hirtelen mihez nyúlni. Nem csak a jó munkahely, a biztos szülői háttér, a testvérek jelenléte éppen ugyanolyan biztosítékot jelent, mint egy autó, vagy egy kis terület, egy ház. Kérdezzük meg azonban magunktól: megéri mindezt kockára tenni egy kis pénzért?

3. Mi történik, ha...

A hitelfelvétel előtt futtassunk le magunkban minden lehetséges forgatókönyvet, ami csak megtörténhet velünk a jövőben. Mi történik, ha elveszítjük a munkánkat? Ha megbetegszünk? Ha meghalunk? Morbid és abszurd dolgoknak tűnnek? Sajnos az élet ugyanilyen morbid és abszurd, éppen emiatt különösen fontos, hogy felkészüljünk mindenféle eshetőségre, és legyen ilyen esetekre alternatívánk. Biztosítások, kezesek, bármivel felkészülhetünk.

5+1 hasznos tipp, mielőtt hitelt vennénk fel - 3. kép


4. Valóban kell nekünk?

Az emberiség nagy hibája manapság a kapzsiság, ezáltal sokan szeretik magukat sokkal gazdagabbnak mutatni, mint amennyi pénz valójában a rendelkezésükre áll, emiatt pedig gyakran verik magukat hitelbe. Ház, autó, drága műszaki cikkek, karácsonyi ajándékok. Próbáljunk meg csak addig nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér, ezáltal kizárólag arra hitelt felvenni, amire valóban szükségünk van, és az összeg se legyen több azért, hogy hedonista hajlamainkat kiélhessük.

5. Olvassuk el a kisbetűs részeket

A hitelfelvétel előtt rendkívül fontos körbeturnézni néhány bankot, és alaposan szemügyre venni az ajánlatokat, illetve lehetőségeinket. Sok helyen kínálnak ugyanis nagy szavakat és hangzatos reklámokat, de ezek mögött rendszerint nulla tartalom húzódik meg, ezáltal nézzünk jól körbe, olvassuk el az apró betűs részeket is, és mérlegeljünk megfelelően. Érdemes jól megválasztani a hitelfelvétel napját is, hiszen ez gyakran több ezer forinttal is befolyásolhatja a kalkulált törlesztőrészleteket az első néhány hónapban.

+1. Lelkileg is készüljünk fel rá

Egy hitel nem csak anyagilag, lelkileg is nagyon megterhelő lehet, ha minden reggel azzal kelünk, és minden este azzal fekszünk, éppen emiatt érdemes a felvétel előtt alaposan felkészíteni magunkat arra, hogy egy ilyen nagy teher nyomja majd a vállainkat. Hogy ezt milyen módszerrel érjük el, az csak rajtunk múlik, de üljünk le, és koncentráljunk erre néha még mielőtt aláírjuk a papírokat.
2 hozzászólás

Minoni

8 éve, 2 hónapja és 19 napja

Sajnos a legtöbb embernek muszáj valamilyen hitelt felvennie az élete során, de nem mindegy h mennyit és mikor.

válasz erre

leoni

8 éve, 2 hónapja és 19 napja

Át kell gondolni a hitelt mindig alaposan, nem csak beleugrani.

válasz erre