8 °C
enyhe eső
2024. április 16., kedd
Csongor

5+1 gyümölcs, amiről még tutira nem hallottál

2019. január 19.
10.9741
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A legtöbb ember napi szinten fogyaszt almát, banánt, mandarint vagy narancsot, de belegondoltunk már abba, hogy a világon termő és elfogyasztható gyümölcsöknek csak kis részét esszük meg, hovatovább még kisebb része jut el hozzánk Európába? Bár az utóbbi időben egyre több egzotikus gyümölcs jelent meg a hazai boltok polcain, azért még mindig akadnak őrült finomságok, melyekről nem kizárt, hogy te még nem is hallottál. Íme egy kis gyűjtemény:


1. Jákafa

A jákafa a világ legnagyobb fán termő gyümölcse, ami főként India felé őshonos, érdekessége pedig, hogy a nagyobb egyedek több mint 30 kilót nyomhatnak, és akár 90 centisre is megnőhetnek A gyümölcs húsa rózsaszerű darabkákra szedhető, melyek magot tartalmaznak, ami elképesztően sok vitamint és fehérjét tartalmaz. Ízét a legtöbben a banán és a mangó keverékeként írják le.

5+1 gyümölcs, amiről még tutira nem hallottál - 2. kép

2. Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs, vagy más néven pitaja bár világszerte termeszthető, felénk mégsem nagyon ismert. Kívülről egy a kerékrépához emlékeztető, lilás, belülről fehéres-vöröses húsú, apró magú, kellemesen savanykás ízű gyümölcs, amit leginkább a hazánkban őshonos egreshez lehetne hasonlítani. Nagy mennyiségben hashajtó hatású, azonban erős immunerősítő tulajdonságai miatt érdemes fogyasztani.

5+1 gyümölcs, amiről még tutira nem hallottál - 3. kép

3. Csirimojó

A csirimojó, vagy más néven fahéjalma egy Dél-Amerikában őshonos gyümölcs, amit a benne található magok eltávolítását követően lehet fogyasztani. Arrafelé fagylaltot, sőt más édességet is gyakran készítenek belőle, hovatovább üdítőitalok közkedvelt alapanyaga is, hiszen kellemesen édeskés, almaszerű íze van, amiből ráadásul alkoholos italokat szintén gyakran állítanak elő, egyébként a világ egyik legegészségesebb gyümölcsének tartják.

5+1 gyümölcs, amiről még tutira nem hallottál - 4. kép

4. Durián

A durián eredetileg Indonéziából származik, a világ más részén nem is nagyon ismerik, ami nem meglepő, mert egy rendkívül büdös, a megjelenését tekintve egy tüskés sárgadinnyére hasonlító gyümölcs, ami akár 30 centi hosszúra és 15 kilóra is megnőhet. Szaga ellenére nagyon kellemes ízű a héj mögött található diószerű hús, arrafelé fűszerként is használják, sőt rengeteg omega3 zsírsavat és fehérjét tartalmaz, tehát nagyon tápláló is.

5+1 gyümölcs, amiről még tutira nem hallottál - 5. kép

5. Kiwano

A kiwano, avagy más néven tüskés uborka egy felénk ismeretlen, az Egyesült Államok déli és keleti részein azonban előszeretettel fogyasztott és ismert gyümölcs, ami úgy néz ki, mint egy tüskés tök, szétnyitását követően pedig uborkával lehet rokonítani a megjelenését. Utóbbira hasonlít az íze is, csak édeskés, banános és enyhe citrusos aromával. Rengeteg rostot és C-vitamint tartalmaz, éppen ezért előszeretettel fogyasztják.

5+1 gyümölcs, amiről még tutira nem hallottál - 6. kép

+1. Mirtuszdió

A mirtuszdió is egy Dél-Amerikából származó gyümölcs, aminek nincs sok köze a dióhoz, inkább a kivihez hasonlítható a megjelenése, belül nagyon ízletes, sárgás színű gyümölcshússal kiegészülve. Az íze leginkább az ananászhoz hasonlít, de annál sokkal krémesebb, hazájában pedig előszeretettel fogyasztják magas vitamintartalma és sok tápanyaga miatt.

5+1 gyümölcs, amiről még tutira nem hallottál - 7. kép

2 hozzászólás

krisztike

5 éve, 8 hónapja és 9 napja

Tény és való, soha nem hallottam róluk! mosolygó smiley

válasz erre

debbie

5 éve, 8 hónapja és 9 napja

Wow micsoda gyümölcsök. A sárkánygyümölcsöt ismerem, de a többiről még életemben nem hallottam.

válasz erre