13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 gyógynövény a túl jól sikerült karácsonyi vacsorák után

2015. december 12.
5.9991
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A karácsony rendre arról szól, hogy eszünk, eszünk és eszünk, miközben keveset mozgunk. Ez a párosítás komoly emésztési problémákat és puffadást idéz elő, amit a leghatásosabban néhány gyógynövény segítségével kezelhetünk - már amennyiben nem szeretnénk ismeretlen-, kétes eredetű gyógyszerekhez nyúlni. Hogy melyek a legjobbak ilyen esetekre? Lássuk, miből is kell betárazni az ünnepi szezonra:



5+1 gyógynövény a túl jól sikerült karácsonyi vacsorák után - 2. kép

1. Borókabogyó

A borókabogyó hazánkban is őshonos, főként a Duna-Tisza között található belőle nagyobb mennyiségben. Már évszázadok óta használják vizelethajtásra, étvágyjavításra, de kiemelkedő hatását főként az emésztés megsegítése tekintetében fejti ki. Alkalmazható teaként, de lekvárként is nagyszerű, ebben a formájában a húgyutak fertőtlenítőjeként is használható. Figyeljünk azonban, mert veseproblémák esetén használata nem javasolt.

2. Citromfű

A citromfű teája nagyszerű nyugtató és görcsoldó, miközben izzasztó és széloldó hatása is ismert. Amennyiben tehát túl sokat eszünk, egy jó meleg citromfű tea képes megnyugtatni a gyomrot, csökkenteni a kellemetlen puffadást, miközben szervezetünket is megnyugtatja annyira, hogy az képes legyen a nyugodt pihenésre.

3. Csalánlevél

Noha a csalántól sokan ódzkodnak, hiszen élő növényként csíp, ellenben szárított formában, teaként nagyszerű hatást fejt ki emésztési zavarok esetén, sőt mi több, akár a bélhurutban szenvedők számára is enyhülést hozhat. Kiváló ezen túlmenően reuma, cukorbaj, hólyaghurut és vértisztítás céljából is.

5+1 gyógynövény a túl jól sikerült karácsonyi vacsorák után - 3. kép


4. Kakukkfű

A kakukkfűből készült teát már a kisgyermekeknél is előszeretettel alkalmazzák görcsoldásra, és ahogyan nekik segít, úgy természetesen a felnőttek számára is nagy segítséget nyújt abban az esetben, ha túlettük magunkat, és hasgörcsöktől, puffadástól szenvedünk. A tea ezen túl megfázás és étvágytalanság esetén is áldásos hatást képes kifejteni.

5. Édeskömény

Szintén a gyermekek számára is adják már kiskoruktól fogva az édesköményt, amelynek termése rendkívül sokoldalú, ezáltal az egyik legjobb szélhajtó és étvágyjavító növény, amely rendkívüli mértékben képes felgyorsítani az emésztést, és vizeletünket is hajtja. Ha bajba kerülünk karácsonykor, alkalmazzuk előszeretettel.

+1. Kamilla

A kamilla a mindenre jó, mondhatni tökéletes gyógynövény, amely képes nagyszerű nyugtató hatást kifejteni gyomrunkban. Teája puffadásra, hányingerre, gyomorhurutra, de székrekedésre is kiváló, egyszóval ha egy kicsit eltúloztuk a karácsonyi étkezéseket, akkor csak igyunk meg néhány csésze kamillateát, és garantáltan elmúlik majd minden problémánk.
8 hozzászólás

Regina

9 éve,

Nagyon hasznos gondolatok mosolygó smiley

válasz erre

leoni

9 éve, 5 napja

Beszerzek ezek közül párat a biztonság kedvéért mosolygó smiley

válasz erre

dgabriella

9 éve, 5 napja

A gyógynövények nagyon jó dolgok. Köszönjük a cikket.

válasz erre

Enci

9 éve, 5 napja

Ismét egy hasznos cikk. mosolygó smiley

válasz erre

lizii

9 éve, 5 napja

Kamilla az sok mindenre jó valóban. mosolygó smiley

válasz erre

kpal

9 éve, 5 napja

Kamilla kacsintó smiley

válasz erre

szokeagi

9 éve, 5 napja

Kakukkfüvet mi is használjuk. mosolygó smiley Jó ezeket tudni, valóban.

válasz erre

becky

9 éve, 5 napja

na ezt el is mentem, mert ezt jó lesz tudni mosolygó smiley

válasz erre