13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

5+1 érv a rágózás mellett

2017. szeptember 16.
6.2491
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A rágózásra nagyon sokan gusztustalan szokásként tekintenek, de a diszkrét rágózásnak számtalan jótékony egészségügyi hatása létezik, ezáltal érdemes lehet napjában legalább egyszer elrágcsálni egy-egy cukormentes rágót. Mindezt pedig nem csak azért, mert jót tesz a fogaknak! Hogy akkor mégis miért? Az alábbiakban 5+1 érvet sorakoztatunk fel, amelyek elolvasását követően garantáltan nálad is mindig lesz majd legalább egy csomag rágó a jövőben!


1. Kiváló fogyókúrás segédeszköz!

A rágó az egyik legjobb és leghatásosabb segítség a fogyás tekintetében, mert a rágás képes azt üzenni az agyunknak, hogy eszünk, ezáltal az becsapja a gyomrot, aminek jóvoltából sokkal kevésbé kívánjuk majd az ételeket. Persze a kiegyensúlyozott táplálkozást nem helyettesíti, de amikor megszoktad a nassolást, vegyél be inkább egy rágót, ami ugyanolyan hatást vált majd ki, mintha megettél volna egy csokoládét, csak ez nem fog meglátszódni a fenekeden vagy a hasadon néhány hónap után.

5+1 érv a rágózás mellett - 2. kép

2. Csökkenti a stresszt!

Pszichológiai kutatások igazolják, hogy a rágó az egyik legjobb alternatíva a stresszoldásra, mert képes lecsökkenteni a kortizol, avagy a stresszhormon szintjét a szervezetünkben. A rágózással kiválthatunk továbbá olyan kényszerszokásokat is, mint amilyen a körömrágás, az ujjtördelés vagy a toll-dobolás.

3. Javíthatjuk vele memóriánkat!

Vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeres rágózás képes javítani agyunk vérellátását, aminek köszönhetően jelentősen javulnak a különféle kognitív funkciók, mint amilyen a memória, a koncentráció vagy a reakcióidő. Egy angol kutatás pár évvel ezelőtt például arra jutott, hogy a rövidtávú memória akár 35 százalékkal is javulhat csak azzal, ha rendszeresen rágózunk.

4. Reflux és gyomorégés esetén is kiváló!

Bár a dietetikusok sem tudják, hogy pontosan miért, de a rágózás - vélhetően a gyakoribb nyelés és a nagyobb nyáltermelés miatt - képes csökkenteni a gyomorégést és a reflux tüneteit is. Ezen felül a rágózás ugyanezekből az okokból - leginkább a több nyál miatt - segíti az emésztést, ami hozzájárul az egészséges anyagcseréhez.

5+1 érv a rágózás mellett - 3. kép

5. Segít a kényszerbetegségek legyőzésében!

A rágózás hozzájárul ahhoz, hogy enyhítse az ételek utáni sóvárgás mértékét, de mindemellett a cigaretta vagy a kávé iránti vágyat is mérsékelni tudja, ha tehát éppen le akarunk szokni káros szenvedélyeinkről, vagy kényszerbetegségektől szenvedünk, a rágózás segítséget jelenthet.

+1. A megfázás tüneteit is mérsékeli!

A rágózás - főleg erős mentolos rágónál - a megfázás és a nátha esetén is képes könnyedén enyhíteni a tüneteket. Nyilván a rágó nem gyógyszer, így nagyobb betegség esetén semmit sem ér, de a kisebb torokfájást vagy orrdugulást könnyedén elmulaszthatja, ha nem áll mögötte komolyabb betegség.
2 hozzászólás

Móni

7 éve, 1 hónapja és 26 napja

Nem vagyok egy nagy rágózós. Idegesíteni szokott inkább.

válasz erre

pilótakeksz

7 éve, 1 hónapja és 27 napja

Jó a rágózás, csak néhány ember olyan idegesítően tud rágózni...

válasz erre