7 °C
tiszta égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

5+1 dolog, amire jó a szódabikarbóna

2018. augusztus 18.
4.8201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Gyakran hajlamosak vagyunk több ezer forintokat kidobni különféle csodaszerekre, melyek vegyi anyagokat tartalmazva sok esetben semmit sem érnek egy makacs folttal vagy a vízkővel szemben, miközben nagyanyáink filléres módszerei nemcsak hatékonyabbak, hanem környezetkímélőbbek is voltak. Elég csak megismerkedni a szódabikarbóna hatásával, hiszen bár sokan csak a sütéshez használják ma már ezt az alapanyagot, holott a háztartásban nagyon sok helyen lehet eredményesen alkalmazni.


1. Folttisztítás

Sokan már követni sem tudják, hogy milyen sok vegyszert tesznek ruháikra annak érdekében, hogy tiszták legyenek, és kijöjjön belőlük egy makacs folt. Sokszor márpedig nem kellene megvenni ezért a több ezer forintos vegyszereket, elegendő lenne a szódabikarbóna is, mely köztudottan kiváló folttisztítóként működött nagyanyáink korában, és még a ruhát sem fakította meg, így ma is megállja a helyét.

5+1 dolog, amire jó a szódabikarbóna - 2. kép

2. Szagtalanítás


A szódabikarbónát kiválóan alkalmazhatjuk szagtalanításra is, ezáltal például, ha hűtőnk valamiért kellemetlen szagot kezd árasztani, és nem igazán tudjuk ezeknek a forrását, abban az esetben csak tegyünk egy kevés szódabikarbónát a hűtőbe, ami pár óra alatt képes semlegesíteni a szagokat. Nem tudjuk, hogy csinálja, de hatásos!

3. Vízkőoldás

Te mennyit költesz egy hónapban drága vízkőoldókra, melyek sokszor még csak nem is hatásosak? Vélhetően rengeteget, holott elegendő lenne csak egy kis szódabikarbóna ahhoz, hogy még a makacs vízkövet is eltávolíthassuk a fürdőben vagy a konyhában. Ha nem megy önmagában, egy kis ecettel megtámogatva biztos a siker.

4. Penész ellen

A fürdőben a legjobb szellőzés mellett is gyakran találkozhatunk penésszel, főként a fugák között megtapadva. Amennyiben ezeket el akarjuk tüntetni onnan, csak keverjünk egy kis szódabikarbónás vizet, vegyünk egy dörzsis szivacsot, és vakarjuk le könnyedén a penészt. Nemcsak a feketés felületek kopnak le könnyedén, de még a fugák is megszépülnek közben.

5+1 dolog, amire jó a szódabikarbóna - 3. kép

5. Fehérítés


A szódabikarbóna nem csak a foltok ellen jó, hanem a fehér ruhákkal is képes csodát tenni. Bár számtalan vegyszergyártó kínál erre megoldást, de ezek többsége jellemzően károsítja a szövetet, miközben a szódabikarbónából elég egy csésze ahhoz, hogy fehér ruháink újra ragyogó fehérek legyenek, hiába szürkültek vagy sárgultak meg a közelmúltban.

+1. Duguláselhárítás

Ha eldugult a lefolyó, sokan azt is teleöntik gyakran hasztalan marószerekkel, holott ezt a problémát is képes elhárítani egy kevés szódabikarbóna. Probléma esetén csak öntsünk egy csésze szódabikarbónát a lefolyóba, eresszünk rá forró vizet, pár perc múlva kínáljuk meg egy pohár ecettel, majd újabb forró vízzel. Ha nem valamilyen szilárd anyag szorult a lefolyóba, az eredmény garantált.
2 hozzászólás

Gizus

6 éve, 1 hónapja és 25 napja

Nagymamámnak mindig volt otthon egy csomó. mosolygó smiley Mindenre azt használta főleg takarításnál meg ha égett a gyomra.

válasz erre

zitucska

6 éve, 1 hónapja és 26 napja

Nagyon hasznos dolog. Annyi mindenre jó.

válasz erre