13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

5+1 dolog, amire a narancshéj hatékonyan felhasználható

2019. május 26.
8.6171
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A narancs alighanem az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, mely kellemesen édes íze mellett azért nagyon kedvelt az emberek között, mert rengeteg vitamint tartalmaz, főként C-vitamint, ami segít a különféle betegségek megelőzésében. A gyümölcs héját azonban a legtöbben eldobják, holott a gyümölcs mellett ez a gyakran vastag borítás is hasznosítható egy csomó dologra. Hogy mégis mire?


1. Illatosító

A narancs egészen határozott illattal rendelkezik, mely aromát a héja őrzi a leginkább, hámozást követően pedig akár napokig képes kifejteni a hatását. Használhatjuk helyiségek illatosítására - például fűtőtestre téve -, de bedörzsölhetünk vele egy párnát, vagy a kukában is elhelyezhetjük, amivel semlegesíthetjük az ott képződő szagokat.

5+1 dolog, amire a narancshéj hatékonyan felhasználható - 2. kép

2. Rovarirtó

Bár meglepő lehet, a narancs aromája annyira erős és határozott, hogy a legtöbb rovart képes távol tartani. Többek között például a szúnyogok ellen is kiváló, így ha kinyitjuk az ablakot nyáron, hogy szellőztessünk, tegyünk oda frissen hántolt narancshéjat, vagy dörzsöljük be a bőrünket, mielőtt kimennénk a szabadba, garantált, hogy nem támadnak majd rád.

3. Tisztítószer

Eszedbe jutott már, hogy miért van a legtöbb tisztítószernek citromos vagy narancsos illata? Mert a narancs héjában olyan alapanyagok találhatók, melyek az aromák mellett hatékonyabbá teszik a tisztítószerek hatását. Ez pedig a házilag készített megoldásokra is érvényes, ha tehát egy szuper súrolószert és vízkőoldót keresünk, tegyünk ecetet és narancshéjat egy tálba, hagyjuk ázni pár napig, és az eredmény önmagáért beszél majd.

4. Arcradír

A narancs héja kiváló alapanyaga lehet arcradíroknak is. Pláne joghurtos krémekhez nagyszerű alapanyag, hiszen el tudja távolítani az elhalt hámsejteket, miközben tisztítja a pórusokat és képes megakadályozni a mitesszerek kialakulását is. Meglepődsz majd, hogy hatása jobb lesz, mint a drága bolti krémeknek!

5+1 dolog, amire a narancshéj hatékonyan felhasználható - 3. kép

5. Fogfehérítő

A narancshéjról kevesen tudják, de megtalálható benne egy olyan vegyület, mely hihetetlenül jó hatást gyakorol az elszíneződött fogakra. A dohányzástól vagy a kávétól megsárgult fogakat a narancshéj belső felével dörzsölgetve egy-két hét alatt elképesztő mértékű fogfehérítő hatást érhetünk el, aminek az eredménye simán vetekedik több boltban kapható, drága módszerrel.

+1 Tartósítószer

Egyre több ember fogyaszt barna cukrot, amivel kapcsolatban egyetlen probléma van: hamar megpuhul, tehát tartóssága egészen végesnek tekinthető. Hogy mivel lehet lassítani ezt a folyamatot? Például a narancs héjával! Ha a barna cukor tartójába egy kevés narancshéjat teszünk, az képes lesz felvenni a folyadékot, vagyis a cukor sokkal tovább marad szilárd halmazállapotú.
1 hozzászólás

Mirjam

5 éve, 3 hónapja és 4 napja

A fogfehérítést nem tudtam,

válasz erre