8 °C
borús égbolt
2024. április 20., szombat
Tivadar

4+1 jellemvonás, ami az intelligens emberek ismérve

2021. május 12.
51.5141
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Egyre több kutatási eredmény hozza összefüggésbe a különféle jellemvonásokat és az intelligenciaszintet. Mélyen legbelül, mindannyiunkban van egy kis lista, hogy milyennek is gondoljuk az igazán okos embereket, amin egyértelműen ott díszeleg a csendes és visszahúzódó jelző, azok, akik inkább introvertált üzemmódban tudnak feltöltődni és előre menetelni az élet olykor rögös útján. A következőkben 5 olyan emberi jellemvonást szedtünk össze, ami az arányokat nézve, nagyon is ismertető jegyei az okos, tájékozott embereknek. Fontos megemlíteni, mint minden hasonló megfigyelésnél itt is a tulajdonságok összessége eredményezheti a legpontosabb konklúziókat.


1. Nagyon empatikus személyek

Az intelligens emberek egy nagy csoportja rendkívüli empátiával rendelkezik. A kutatók mindezt azzal is magyarázzák, hogy sok esetben azok, akik eleve magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek jó eséllyel magas IQ számmal is. Az empaták könnyedén bele tudnak helyezkedni mások érzelmi állapotába, miközben külső szemlélőként megoldáshalmazok összességét vizsgálva próbálnak megoldókulcsokat kínálni a rászoruló személyeknek. Az intelligens emberek abban az esetben is kinyilatkoztatják ezt a fajta érzelmi reakciójukat, ha nem értenek egyet a másik féllel, ám így is tudnak az érzelmek terén több perspektívában gondolkodni.

4+1 jellemvonás, ami az intelligens emberek ismérve - 2. kép



2. Sok időt töltenek olvasással

Az olvasás köztudottan az agy edzésére szolgál. Felfrissíti a gondolatainkat, könnyebben és színesebben álmodunk vagy éppen fantáziálunk. Új kultúrákat, világokat ismerhetünk meg, amik által aztán, szinte az élet minden területén profitálhatunk. Az igazán okos emberek tudatosítják is ezt a jó szokást és megpróbálnak minden nap időt szánni arra, hogy egy-egy új ismerettel gazdagítsák a repertoárjukat. Az olvasás révén számtalan ember gondolataiba is beleláthatunk, első kézből vizsgálódhatunk az írók nézőpontjából.

4+1 jellemvonás, ami az intelligens emberek ismérve - 3. kép



3. Nem másokra koncentrálnak

Az energiapazarlás fogalmát ezek az emberek nem ismerik. Nem töltik az idejüket azzal, hogy összehasonlítsák saját magukat egy másik emberrel vagy egy helyzettel. Mindig magukra fókuszálnak és az egyetlen ember, akit felül akarnak múlni az saját maguk régebbi változata.

4. Kritikusan gondolkodnak

Az igazán okos emberek nem fogadnak el semmilyen tényt vagy ismertetést csak egyetlen egy forrásból. Mindig nyitott szemmel járnak, megvizsgálják, hogy kinek milyen érdeke származhat egy-egy helyzet létrejöttéből és a megfelelő információk birtokában saját döntéseket hoznak, nem más befolyása alatt állnak. Mernek rebellisek lenni és útat mutatni másoknak.

4+1 jellemvonás, ami az intelligens emberek ismérve - 4. kép



+1 Jól bánnak az idejükkel

Az időmenedzsment nagyon fontos ismérvei lehetnek az intelligens embereknek. A legtöbb esetben azok, akik magas IQ-val rendelkeznek nem szeretik az idejüket olyan dolgokra vagy emberekre pazarolni, amiben vagy akikben nem látják a fejlődés lehetőségét. Nem félnek nemet mondani az időpazarló tevékenységekre. Rendszerben gondolkodnak és sok esetben ők azok a személyek, akik tipikusan egy vagy több tervezett lista szerint élik a mindennapjaikat.
1 hozzászólás

pilótakeksz

3 éve, 2 hónapja és 9 napja

Van ami illik rám. röhögő smiley

válasz erre