8 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

3 remek könyv az őszi bekuckózáshoz - könyvajánló

2020. szeptember 19.
66.9821
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
Az igazi őszi időjárásra még egy kicsit várni kell, de a nyugodt, kellemes olvasást egy forró ital mellett már most is beiktathatjuk az esti rutinunk közé. Ehhez most három olyan könyvet is ajánlunk, amik elgondolkodtatnak, új perspektívákat nyújtanak és segítenek az önismeret útján is. Edith Eva Eger a kitartásról, a belső erőről és a hitről tanít nekünk. Susan Cain segít felismerni a személyiségünk mélyebb aspektusait, Colm Tóibín pedig egy olyan felnövéstörténettel kecsegtet, amiben a főhősünk végül felülemelkedik a kicsinyes és szűklátókörű ír kisváros lakosain és nyakába veszi a nagyvilágot, hogy felépítse saját magát.


Edith Eva Eger: A döntés

Edith Eva Eger 16 éves korában került Auschwitzba. Az akkor még kislány Edith, nem vágyott másra, csak hogy megvalósíthassa gyermekkori álmát és a színpadon állhasson, mint balett-táncos. Az élete örökre megváltozott, amikor a zsidó származása miatt elhurcolták a haláltáborba, ahol a két testvérén kívül mindegyik családtagját elvesztette. Edith testközelből élte át a holokauszt borzalmait. A fiatal lány a Budapesti Operettszínház helyett végül Joseph Mengele előtt pördült meg és táncolta el a Kék Duna keringőt egy száraz vekniért cserébe. A szerelmével eltöltött tinédzseréveket pedig felváltották a szörnyűségek, amiket csakis azzal a mentális erővel volt képes túlélni, amiben szentül hitt gyermekkora óta.

Edith végül Amerikában lelt új otthonra és több évnyi küzdelem után pszichológus lett. Dr. Eger könyve arra tanít, hogy függetlenedve a körülményektől, a múlt borzalmaitól mindig a mi döntésünk végül az, hogy hogyan is élünk vagy egyáltalán merünk-e élni. Az írónő legújabb könyve: Az ajándék - Tizenkét életmentő lecke, novemberben jelenik meg magyar fordítással a Libri kiadó gondozásában. (Libri kiadó)

3 remek könyv az őszi bekuckózáshoz - könyvajánló - 2. kép

Susan Cain: Csend

Susan Cain az introvertáltak csendes, de annál inkább figyelemreméltóbb varázsáról írt könyvet, számos független pszichológiai kutatás, személyes interjú és felmérésnek köszönhetően. Az önfejlesztő könyv részletesen levezeti, hogy már gyermekkorban is lehet látni, hogy felnőttként ki melyik személyiségtípusba fog tartozni. Az író kísérleteken keresztül mesél az ún. alacsony és a magas reaktivitásról, a kisgyermekek tudat alatti reakcióiról, az orchidea-elméletről és arról, hogy a körülményeket is figyelembe véve a belénk kódolt személyiségjegyeknek rendkívül meghatározóak a neurológiai vonatkozásai is.

A könyvben sok személyes példával, különböző életutakkal, ismert és ismeretlen emberek szokásaival találkozhatunk és szinte minden esetben, ahogyan megismerkedünk egy-egy történettel rájöhetünk, hogy tulajdonképpen ez a fajta kategorizálás sem teljesen fekete vagy fehér. Nincs tisztán introvertált és nincs tisztán extrovertált ember sem. A pszichológiában pedig, már évek óta ismert ennek a két személyiségtípusnak az egyvelege, az ambivertált egyén fogalma is. A Csend című könyv segít az önismeret útján eligazodni, rengeteg témában ismerős szituációkat közöl, aminek kapcsán sokkal nyitottabban figyelhetjük a saját személyiségünk fejlődési fázisait és elfogadóbbak, nyíltabbak lehetünk mások irányába is. (Háttér kiadó)

3 remek könyv az őszi bekuckózáshoz - könyvajánló - 3. kép

Colm Tóibín: Brooklyn

Colm Tóibín folyton-folyvást visszatér a gyökereihez és visszarepít minket az 1950-es évek Írországába. A Costa-díjat is elnyerő regény, egy 20-as évei elején járó fiatal lányról szól, akinek kilátástalannak tűnik a jövője abban a kis ír városkában, ahol felnőtt. Eilis nem éppen az a típusú lány, aki hirtelen és meggondolatlan döntéseket hozna, de nővére Rose, egy Brooklynban élő ír származású pappal szövetkezve elintézi, hogy Eilis vízumot kapjon és új életet kezdhessen Amerikában. A lány végül szerencsét próbál és a kezdeti nehézségek ellenére is úgy érzi, hogy végre egyenesbe jött az élete, de egy váratlan esemény döntés elé állítja. Meghitt, olykor bátortalan, kedves történet az önállósodásról és arról, hogy a szív mindig felismeri az igazi otthonát. (Park kiadó)

3 remek könyv az őszi bekuckózáshoz - könyvajánló - 4. kép

3 hozzászólás

EszterSzabadkai

3 éve, 10 hónapja és 15 napja

Tetszenek, jó kis könyvek. mosolygó smiley

válasz erre

bettike

3 éve, 10 hónapja és 19 napja

Nagyon jó könyvek. Tetszenek.

válasz erre

kalifa

3 éve, 10 hónapja és 20 napja

Az első a döntés nagyon tetszik. Beszerzem. mosolygó smiley

válasz erre