17 °Cenyhe eső
2020. szeptember 26., szombat • Jusztina

3 remek francia film egy családi hétvégére - filmajánló

Szofi Kakuk , 2020. szeptember 12.
A hétvégi családi filmezéseket néha napján igazán feldobhatjuk egy kicsit és az amerikai vígjátékok helyett, a kortárs francia alkotások egy-egy szórakoztató darabja mellett is levoksolhatunk. Ha már kivülről fújjuk a Házibuli című film részleteit, többször is megérintett bennünket Drisst és Philippe nem mindennapos egymásra találása az Életrevalók című filmben és szeretnénk valami új vonalat is megismerni a francia filmvilágon belül, akkor a következő három filmre mindenképpen érdemes ránézni.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 3 remek francia film egy családi hétvégére - filmajánló - 2. képA kék bicikli

A négyrészes tévéfilm története a második világháborúban játszódik, a szépséges Laetitia Casta főszereplésében. Léa, a főhősnő, éli a gondtalan mindennapjait Bordeaux közelében és mit sem sejt abból, hogy időközben kitört a II. világháború. Ennek okán az álma, miszerint hozzámegy Laurenthez, gyermekkori szerelméhez teljes mértékben szertefoszlik. A történet számos szegmensből nézve paralel az 1939-es Elfújta a szél című filmmel. A két főszereplő életútjának és karakterének az alakulása is hasonló módon zajlik le. Léa a szerelmi csalódását követően Párizsba utazik, de a háború és a lelkiismerete miatt végül, nem hagyja magára Camillet, a legjobb barátnőjét, aki végül Laurent felesége lesz. A 18 éves kislányból öt hosszú év alatt felnőtt nő válik. Nyomon követhetjük őt a legsötétebb óráiban is és első kézből láthatjuk a sokszor valósághű párizsi háborús körülményeket. Léaból végül, egy felelősségteljes, öntudatos nő lesz, akire az igaz szerelem is rátalál.


3 remek francia film egy családi hétvégére - filmajánló - 3. képLes malheurs de Sophie

A Les malheurs de Sophie című filmet, a neves francia rendező, Christophe Honoré írta meg a népszerű Ségur grófnő által jegyzett klasszikus alapján. A séguri grófnő által írt trilógia, a rettenthetetlen kislányról, Szofiról szól, akinek gyakran pusztító kíváncsisága állandó fejtörést okoz édesanyjának. A történetet számos formában adaptálták az elmúlt évtizedekben, színházi darab, animációs film, mesekönyv, sőt, még képregény is készült belőle. 2016-ban pedig megjelent Honoré élőszereplős filmje, ami nagy sikernek örvendett a franciák körében. A csíntalan Szofi történeteit szinte minden francia kislány megismeri gyermekként. Az eleven kislány a gyermeki kíváncsiságával teljesen megbolondítja a környezetét és folytonosan eléri, hogy büntetést kapjon, amiért az unokatestvérével Paullal, igyekszik gyermek maradni a felnőttek világában.


3 remek francia film egy családi hétvégére - filmajánló - 4. képA Bélier család

Éric Lartigau 2014-ben megjelent családi filmje a népszerű Louane Emera szereplésével hatalmas sikert ért el a mozilátogatók körében. A történet középpontjában egy fiatal gimnazista lány Paula Bélier áll, aki elsőre ugyanolyan átlagos tiniproblémákkal küzd, mint a kortársai. Paula azonban különleges tehetséggel van megáldva, remekül énekel, de az őstehetségét sohasem hallhatják a szerettei, ugyanis a Bélier-család többi tagja süketnéma. A film középpontjában leginkább Paula karakterfejlődése áll. Végigkövethetjük a mindennapos tinédzser problémáit, a szerelem első szárnycsapásait és egy olyan mérföldkő elérkezését is átélhetjük, ami előbb vagy utóbb minden család életében elérkezik, kirepülés a családi fészekből. A tökéletlen hétköznapi helyzetek, Michel Sardou zenei feldolgozásai, az ismerős és könnyen átélhető családi viták és a film könnyed humora miatt, ez a film igazán szerethető minden egyes kliséjével együtt.
 
nincs még hozzászólás