Zsemlegombóc gombamártással

Mariann , 2018. február 23.
Mai receptünk egy kicsit bonyolultabb főétel, de annál finomabb. A klasszikus zsemlegombóc mellé egy kis gombamártást készítünk, amitől még tartalmasabbá válik az étel.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:
 200 g szikkadt zsemle
 2 dl tej
 1 kis fej hagyma
 1/2 csokor petrezselyem
 25 g vaj
 100 g felkockázott szalonna
 1 teáskanál aprított kakukkfű
 3 db tojás
 3-4 evőkanál liszt
 só, bors, szerecsendió

A gombamártáshoz:
 600 g vegyes gomba
 1 db vöröshagyma
 2 gerezd fokhagyma
 1 evőkanál olaj
 2 evőkanál vaj
 2 teáskanál liszt
 3/4 dl száraz fehérbor
 3 dl alaplé
 2,5 dl tejszín
 só, bors, szerecsendió
 fél teáskanál citromhéj
 2 teáskanál aprított kakukkfű

Elkészítés:
A zsemléket vágjuk fel kockákra, majd tegyük egy tálba és öntsük le forró tejjel. Hagyjuk állni 10 percig. Közben a hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A vajat tegyük egy serpenyőbe, hagyjuk felolvadni, majd pároljuk meg rajta a kockára vágott szalonnát és a hagymát.

Ezután hozzáadjuk a petrezselymet és a kakukkfüvet, majd az egészet hozzáadjuk a zsemlékhez.Kézzel beledolgozzuk a tojásokat és a lisztet, valamint sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd állni hagyjuk 15 percig.

Addig a megtisztított gombákat feldaraboljuk, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A zsemlemasszából vizes kézzel 12 egyforma gombócot készítünk. Forró, sós vízben 15 perc alatt, alacsony lángon megfőzzük a gombócokat.

Közben elkészítjük a gombamártást. Ehhez az olajat és a vajat egy serpenyőben felhevítjük, majd beledobjuk a gombákat. Picit megpirítjuk őket és hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát. Megszórjuk a liszttel, felöntjük a borral, majd összeforraljuk az alaplével és a tejszínnel. 5 percig főzzük, majd ezután a fűszerekkel ízesítünk.

Végül a gombamártással együtt tálaljuk a gombócokat.
 
2 hozzászólás

zsebibaba • Überbrutál #2 • 6 hónapja, 1 hete

Annyira nem tűnik nehéznek.

Natasha • Überbrutál #1 • 6 hónapja, 1 hete

Jó sok minden kell hozzá.