Hozzávalók:
1 kisebb kakas
4 db vöröshagyma
7-8 gerezd fokhagyma
300 g csiperke gomba
150 g bacon
2 evőkanálnyi sűrített paradicsom
2,5 dl alaplé
1 üveg száraz vörösbor
1 csokor petrezselyem
2 evőkanálnyi vaj
1 evőkanálnyi barna cukor
kevés liszt
só, bors
2 babérlevél
2 ág rozmaring
3 evőkanál kakukkfű
3 db zsályalevél
Elkészítés:
A kakast szedjük szét darabjaira, majd forgassuk meg a lisztben. A hagymát és a bacont kockázzuk fel, míg a gombát pucoljuk meg. Egy nagyobb serpenyőben a vaj felét beletesszük és hirtelen megpirítjuk a kakasrészek minden oldalát, hogy szép pirosak legyenek. Majd tegyük félre. A serpenyőbe tesszük a vaj többi részét és megpirítjuk benne a bacont, a hagymát, majd hozzá adjuk a fokhagymából 3-4 gerezdet és a gombát.
Ha már megpirult minden, akkor mehet bele a cukor és két percig kevergetjük. Egy nagy lábosba tesszük a kakasrészeket és hozzáadjuk a gombás ragut, majd felöntjük a borral és az alaplével. Hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt, a fokhagymát és a többi fűszert. Lefedve, alacsony lángon főzzük. Közben sóval és borssal ízesítünk.
Egy kevés levet szedjünk ki, majd turmixoljuk le és adjunk hozzá lisztet és vajat és ezzel sűrítsük be a kakasunkat. Végül tálaljuk ha már a kakas is teljesen megfőtt.