9 °C
enyhe eső
2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Svéd fahéjas briós

2018. október 08.
8.7501
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Néha nem könnyű a gyerekeknek vagy éppen magunknak tízórait pakolni, hiszen a szendvicseket hamar meglehet unni, ilyenkor jól jöhet egy finom házi péksütemény recept. Ilyen például a svéd, foszlós fahéjas briós, amit egy kis türelemmel elkészíthetünk otthon.


Hozzávalók:
600 g liszt
120 g cukor
80 g vaj
25 g élesztő
3 dl tej
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
150 g cukor
80 g vaj
3 evőkanál fahéj

Elkészítés:
A tejet kicsit langyosítsuk fel, majd adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk 10-15 percig, hogy az élesztő felfusson. A lisztet közben szitáljuk át, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű vajat, a maradék cukrot, a sót, a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot. Alaposan keverjük össze és dagasszuk a tésztát egészen addig, amíg elválik a tészta a táltól és a kezünktől. Letakarva egy órát kelesztjük.

Amikor a duplájára nőtt a tészta, egy lisztes felületen téglalap alakúra nyújtjuk. A 80 g vajat olvasszuk meg és kenjük meg vele a tészta egyik felét. Szórjuk rá a cukrot és a fahéjat, majd hajtsuk rá a tésztát. Ezután körülbelül 2 cm vastagságú csíkokat vágunk és megcsavarjuk, megformázzuk őket.

Tegyük tepsire a briósokat és hagyjuk újabb 30 percig kelni őket. Ezután megkenjük felvert tojássárgájával őket és előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 1 napja

Tiszta ikea röhögő smiley

válasz erre

Sandy

6 éve, 2 napja

Nem semmi. Olyan mint a fahéjas csiga.

válasz erre