Mai receptünk egy ízletes, húsmentes pite, amit a lusta hétköznapokban is elkészíthetünk. Mivel húsmentes, ezért vegetáriánusok is bátran elkészíthetik. Hidegen és melegen is lehet fogyasztani, kínálhatunk mellé friss salátát.
Hozzávalók:
200 g liszt
100 g vaj
1 db tojás
2 evőkanál víz
csipet só
400 g spenót
200 g feta sajt
50 g vaj
4 szál újhagyma
2 dl főzőtejszín
1 db tojás
só, bors
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a csipet sót és a hideg vajat. Jól dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a felvert tojást és a vizet. A tésztát gyors mozdulatokkal keverjük össze, majd egy fóliába csomagoljuk bele és tegyük a hűtőbe fél órára. Ezt követően nyújtsuk ki lisztezett felületen akkorára, mint a piteformánk. Helyezzük bele a tésztát és néhány helyen szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben süssük 180 fokon 20 percig.
Közben a hagymát vágjuk karikákra és kevés vajon pároljuk meg. Adjuk hozzá a spenótot és szórjuk meg sóval, borssal. A tejszínt keverjük el a tojással, majd daraboljuk bele a fetát. Végül a már félig megsült pitébe öntsük a sajtos keveréket és az összefonnyadt spenótot. Tegyük vissza a sütőbe és újabb 25 percig süssük.