13 °C
kevés felhő
2024. április 19., péntek
Emma

Rozmaringos focaccia

2014. szeptember 08.
2.0511
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Mai ételünk az olaszok egyik kedvenc kenyérfélesége, azaz a focaccia. Ez a kenyérféleség anno a szegények egyik elterjedt étele volt, ugyanis nem kellett hozzá túl sok minden, csak liszt, víz és élesztő.


Hozzávalók:
500 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag szárított élesztő
3/4 dl extraszűz olívaolaj
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
2,5 dl víz
1 teáskanál durva szemcséjű tengeri só
2-3 ág friss rozmaring

Elkészítés:
Az élesztőt keverjük el a cukorral és a meleg víz felével. Addig keverjük, amíg fel nem fut az élesztő. Pihentessük körülbelül 10 percig. Egy nagy tálat előveszünk, és beletesszük a lisztet, a sót, az élesztőt, az olaj felét és a maradék vizet. Gyúrjuk össze az alapanyagokat tésztává.

Ezután 90 percig hagyjuk pihenni a tésztát, hogy megkeljen. Ha megkelt a tészta, akkor enyhén lisztes deszkára tesszük és 5 percig dagasztjuk. Előveszünk egy tepsit és sütőpapírral kibéleljük. A sütőpapírt megkenjük olajjal.

A tésztát kinyújtjuk 30 cm-es, 1-1,5 cm vastagságúra. A tetejét megnyomkodjuk, hogy kis gödröcskéket kapjunk. A maradék olajjal locsoljuk meg a tésztát és szórjuk rá a durva szemcsés tengeri sót, valamint a durvára vágott rozmaringot.

Előmelegített sütőben, 200 fokon, 20 perc alatt megsütjük.
4 hozzászólás

Gizus

10 éve, 5 hónapja és 10 napja

Jó recept. Biztosan finom lehet ez a kenyér.

válasz erre

csillucs

10 éve, 5 hónapja és 11 napja

Ezt el kell készítenem. mosolygó smiley Olaszban annyira finomat csinálnak.

válasz erre

zitucska

10 éve, 5 hónapja és 11 napja

Ilyet még nem ettem soha. Ki kellene próbálnom.

válasz erre

krisztike

10 éve, 5 hónapja és 11 napja

Nem rossz nem rossz, perec helyettesítő!mosolygó smiley

válasz erre