13 °Cköd
2020. szeptember 29., kedd • Mihály

Narancsos-csokoládés kalács

Mariann , 2019. december 07.
Mai receptünk egy nagyon ízletes, karácsonyi kalács, amit az ünnepekre érdemes elkészíteni. A csokoládé és a narancs nagyon jól illik egymáshoz, érdemes őket együtt tálalni. Ezt a péksüteményt reggelire is fogyaszthatjuk, vagy desszertként.
Ne maradj le semmiről! Kövess minket Facebookon is!
 


Hozzávalók:
 450 g finomliszt
 25 g friss élesztő
 3 dl tej
 1 narancs reszelt héja
 1 tojássárgája
 50 g olvasztott vaj
 60 g kristálycukor
 csipet só
 150 g vaj
 8 evőkanál nádcukor
 100 g kandírozott narancshéj
 100 g étcsokoládé
 1 db narancs reszelt héja
 1 teáskanál őrölt fahéja

Elkészítés:
A tejet melegítsük meg egy kicsit, majd szórjuk bele a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 10-15 percig, amíg az élesztőt felfut. Közben egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amihez a sót és a narancs reszelt héját hozzákeverjük. Ha az élesztő felfutott, akkor mehet a liszthez a tojássárgával, az 50 g olvasztott vajjal együtt és alaposan összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Egy órán át kelesztjük meleg helyen.

A megkelt tésztát ketté választjuk és mind a két felét kinyújtjuk téglalap alakúra. A töltelékhez a puha vajat elkeverjük a nádcukorral, a narancshéjjal és az őrölt fahéjjal. Ezzel a krémmel megkenjük a tésztákat, majd rászórjuk az apróra vágott kandírozott narancshéjat és csokoládét. Ezután feltekerjük a tésztákat, félbevágjuk őket és elkezdjük összefonni.

Ismét duplájára kelesztjük a kalácsot, majd előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt megsütjük.
 
2 hozzászólás

becky • Messiás #2 • 10 hónapja, 2 hete és 1 napja

Azta mindenit de jó recept ez.

Lolaa • Megszállott #1 • 10 hónapja, 2 hete és 2 napja

Guszta és a csokit is szeretem.